Articles

 Jussi Leppänen

 

Videossa käydään läpi videokameran liikkeitä ja pari hyvää perusvarustetta niiden helpottamiseksi. Hyvä videopää on ensimmäinen varuste, jonka valokuvaaja tarvitsee jalustansa nokkaan. Useimmiten pärjää yhdellä jalustalla, jos se on hieman tukevampaa sorttia. Kuulapolvi reppuun still-kuvauksia varten, ja sitten kun on aika vahtaa elävään kuvaan, vaihdetaan vain pää. Videossa on esitelty hyvän videopään ominaisuuksia ja asioita, joihin kannattaa kuvatessa kiinnittää huomiota.

Sivuttainen liike luo elokuvamaista tunnelmaa, ja tätä varten on olemassa kiskoja, joilla kameraa voi liikuttaa. Koko- ja hintaluokkia on vaikka kuinka, mutta luontokuvaaja tarvitsee välineitä, jotka toimivat, ovat kohtuuhintaisia ja varsinkin mahtuvat reppuun. Tässä on esitelty yksi kekseliäimpiä vekottimia tähän tarkoitukseen.

VideopaaVideokuvaajan varusteet

Listan loppupäätä kannattaa harkita vasta sitten kun on sen verran kokemusta, että tietää, mitä oikeasti tarvitsee. Varsinkin videokuvauksessa on tyypillistä, että varusteiden hintahaitari on suunnaton. Periaatteessa samaa asiaa tekevä kapine voi maksaa pari sataa tai viisi tuhatta. Tässä on lueteltu luontokuvaukseen sopivia varusteita, joita voi ajatella vievänsä studion ulkopuolelle.

• Tukevampi jalusta kuin valokuvauksessa. Kameraa käännellessä jalustan pitää pysyä paikoillaan.

• Riittävän tukeva videopää, jossa on nestevaimennus. Tämä mahdollistaa sulavat liikkeet.
Videopään koko pitää arvioida oman kaluston, kukkaron ja kantokyvyn mukaan. Pitkät teleobjektiivit vaativat raskaan pään.

• Kameran varusteluistiin kiinnitettävä hyvälaatuinen erillinen mikrofoni, joka kytketään suoraan kameran mikrofoniliitäntään. Tuulisuojalla varustettu suuntaava malli on parempi.

• Luuppi takanäytöllä tehtävää tarkennusta varten. Suurentava luuppi auttaa tarkentamisessa ja poistaa häiritsevän kirkkaan päivänvalon.

• Olkatuki, jolla saat tasaisempaa kuvaa, kun kuvaat käsivaralta. Nämä varusteet lähtevät yksinkertaisesta olkatuesta monipuoliseen rigiin, johon saa kiinnitettyä kaiken mahdollisen.

• Suotimet, varsinkin harmaat koko- ja puolivärisuotimet ovat hyödyllisiä. Monissa suodinjärjestelmissä on lisäksi oma vastavalosuojansa, jota kannattaa hyödyntää.

Elektroninen etsin• Elektroninen (EVF) etsin on hyödyllinen, kun kameraa liikutetaan. Tämä tuo kuvan kameran HDMI-liittimestä ja sen voi kiinnittää parhaaksi katsomaansa paikkaan. Useissa on monia tarkentamista ja valotusta helpottavia ominaisuuksia ja monet takanäytön luupit sopivat myös näihin parantaen niiden käytettävyyttä entisestään.

• Slider eli kisko. Kun kameraa liikutetaan kiskoa pitkin, syntyy hienoja siirtoja, joissa etuala ja taka-ala kulkevat kuvassa antaen elävyyttä kuvakerrontaan. Se voidaan tukea maahan tai kiinnittää tukevaan jalustaan. Lyhempikin noin 75 cm malli monesti riittää ja se mahtuu jalustan kanssa samaan laukkuun.


Tarkennus• Follow-focus tarkennus. Tarkennuspyörä, joka kääntää kameran tarkennusrengasta välityksen avulla. Sen avulla on helpompi tarkentaa ja tehdä myös siirtymiä esimerkiksi etualalta taka-alalle tarkennuksen avulla. Objektiivista suoraan käsin tarkentaessa on myös tärinän vaara aina olemassa. Yleensä kallis lisävaruste.

• Videotallennin. Kovalevy- tai SSD-tekniikkaan perustuvat tallentimet ovat pieniä, mutta niihin voi tallentaa HDMI-kaapelin kautta usein laadukkaampaa kuvaa kuin kortille ja tilaa riittää pidemmillekin otoksille.

• Erillinen äänityslaite. Suuntaava mikrofoni on videokuvaajan perusväline. Sen avulla saat kohteen äänen paremmin talteen, koska se on epäherkempi ympärillä oleville äänille. Se ei kuitenkaan tuo ääntä yhtään lähemmäksi, joten joskus on tarpeen käyttää erillistä äänityslaitetta. Yläpuolella oleva suojus on mikrofonin tuulisuoja, josta on suurta apua ulkona äänitettäessä. Kuvassa on myös suljetut kuulokkeet, joiden avulla kuvaaja voi tarkkailla videolle tulevaa ääntä. Ne ovat yksi tarpeellisimmista varusteista heti mikrofonin jälkeen. Kätevimpiä erillisiä äänityslaitteita ovat muistikortille äänittävät kämmenkokoiset laitteet.

Aanityskalusto


Valmistajia:
www.sachtler.com/en/
www.zacuto.com
www.edelkrone.com
www.kesslercrane.com
http://swedishchameleon.se

Hyviä sivustoja aiheesta:
http://philipbloom.net
www.dslrvideoshooter.com
www.moveyourcamera.ambitiousme.com

Videokuvauksen perusteista digijärkkärillä kerrotaan Luontokuvassa 3/2013.