Teksti ja kuva: Jukka Palm

Vuoden Luontokuvaaja 2013 Jukka-Pekka Tikkanen on kuvannut matelijoita ja sammakkoeläimiä yli kymmenen vuotta. Uutteran retkeilyn tuloksena sekä lajien että kuvausalueiden tuntemus on karttunut. Tikkanen on saavuttanut peräti kolme sarjavoittoa Vuoden Luontokuva -kilpailun Muut eläimet -sarjassa neljän vuoden sisällä ja joka kerran aiheena on ollut sammakkoeläin tai matelija (2010 ”Ninja”, 2011 ”Kurkistus”, 2013 ”Elävältä nielty”). Myös vuonna 2012 palkintosija oli lähellä, kun nuorta rantakäärmettä esittävä kuva jäi palkittujen varasijalle.

Selkeä ykköskohde Tikkaselle ovat käärmeet. Niiden vuotuisrytmin mukaan hän ajoittaa lomansakin. Keväisin on kiireisin kuvaussesonki, kun käärmeet vielä viipyvät talvehtimispesiensä läheisyydessä. Käärmekuvausten lomassa pitää ehtiä ikuistaa myös sammakoiden, viitasammakoiden ja rupikonnien kutukarkelot.

Espoon Kalajärvellä asuvan Tikkasen kuvauspaikat löytyvät pääasiassa kodin läheltä Nuuksiosta. Lähiluonnossa kuvaaminen mahdollistaa täydet työpäivät myös lomalla ja ruokatunnilla voi kätevästi piipahtaa kotona.

Luontokuva kävi käärmeretkellä Jukka-Pekka Tikkasen kanssa keväällä 2011. Artikkeli Tikkasen mietteistä ja käärmeiden kuvaamisesta on julkaistu Luontokuvassa 5/2011.

Lue lisää Jukka-Pekka Tikkasen kuvaamisesta Luontokuvasta 5/2013.

Hannu ja JP 8512 1 72

Jukka-Pekka Tikkanen ja Vuoden Luontokuva 2013 -kilpailun päätuomariston puheenjohtaja Hannu Hautala Logomossa Turussa 19.10.