Näyttelyt

17.01.2023

Jouni Erola

Luonnollinen tasapaino? -valokuvanäyttely / Jouni Erola ja Jarno Artika (21.1.-16.4.2023)

Aika: 21.1.-16.4.2023
Paikka: Pohjois-Karjalan museo Hilma, Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Avoinna: Ks. aukioloajat museon sivulta

Kahden kokeneen ja palkitun luontokuvaajan näyttely kysyy, voiko ihminen löytää oikean, luonnollisen tasapainon itsensä ja ympäristön välillä?

Luonnon kuvaaminen ja kuvallisen muodon antaminen tilanteille ja tapahtumille auttavat meitä ymmärtämään luonnossa tapahtuvia muutoksia ja ilmiöitä. Ilmiöiden paikantaminen tilaan ja aikaan on monesti vaikeaa. Näyttelyssä pyritään valottamaan itäsuomalaisen luonnon, luontosuhteen ja luonnon tilan moninaisuutta eri perspektiiveistä sekä muistutetaan mitä kaikkea Itä-Suomen luonnossa tapahtuu, puiden takana ja pinnan alla.

Varsinkin julkisessa keskustelussa suomalaisina ja globaaleina kansalaisina luontokäsityksemme vaikuttaa polarisoituneen. Medioissa ”keskustelu” on lähes yksinomaan mustavalkoista. Siitä puuttuvat harmaasävyt, jotka mahdollistaisivat avoimen ja vuorovaikutuksellisen keskustelun luontoon liittyvistä kysymyksistä.

Eläinten, lintujen ja kalojen toimintaa, älykkyyttä ja tunteita ilmaisevat eleet ja ilmeet kiinnostavat Erolaa ja Artikaa valokuvaajina. Tilannekuvat eläinten ja lintujen elämästä muistuttavat arjesta luonnossa. Osassa näyttelyn kuvista näkyy ihmisen läsnäolo. Ihminen ei ole kuvaan kuulumaton muukalainen, vaan luonteva osa ja kokija kaikessa pienuudessaan keskellä ympäröivän luonnon suuruutta. Luonto ei ole vain koskematonta kansallispuistoa, vaan ihmisen toiminta näkyy, myös luontokuvissa.

Tämän näyttelyn tarkoitus ei ole vain tuoda tuokio- ja mielikuvia luonnosta, vaan kannustaa jokaista omaan ajatteluun itsestään osana suomalaista luontoa. Miten luonnon sopeutuminen näkyy arjessamme? Mitä tarkoittaisi kasvien, hyönteisten tai selkärankaisten lajien katoaminen geeniresursseistamme? Kuvaajat toivovat näyttelyn valokuvien herättävän keskustelua, tunteita ja ymmärrystä tästä luonnon moninaisuudesta.

Jouni Erola:

”Valokuvaus on ollut osa arkea jo neljän vuosikymmenen ajan. Luonto ja sen eri elementit ovat olleet keskeinen osa kuvaamista kaikkien vuosien ajan, joskin mukaan on sopinut paljon tapahtuma- ja juhlakuvausta sekä erilaisia kuvitustöitä oman sivutoimisen yrityksen kautta. Kuvamateriaaleista on koottu vuosien kuluessa erilaisia näyttelyitä sekä Kaskimailta kirja 2006 yhdessä Juha Erola kanssa.  Kuvaamisen lisäksi kuvien rakentaminen sekä sen kautta erilaisten tunnetilojen herättäminen katsojassa ovat keskeisimmät tekijät, jotka ovat pitäneet mielenkiinnon yllä kuvien tekemiseen.”

Jarno Artika:

”Vakavampi valokuvaus alkoi valaiden tunnistuskuvauksissa viime vuosituhannella. Siinä yhdistyi luonto ja innostus kuvakerrontaan. Ammattivalokuvaajana olen toiminut 17 vuotta, pääosin kuvajournalistina lehdille. Täällä susirajalla freelancer-kuvaaja saa ja on osattava tehdä kameralla kaikkea, niin hää-, tapahtuma-, yritys- ja mainoskuvaukset. Se mahdollistaa kuvaajan ikuisen oppimisen polun.

Luontokuvaus on aina kulkenut rinnalla, väylänä kertoa tarinoita luonnosta, kiinnittää huomiota ilmiöihin ja mahdollisuutena luoda taidekuviakin. Kuvat ja elämän pyrin näkemään valon ja mahdollisuuksien kautta.”

”Toivomme kuviemme rohkaisevan sinua luontoon virkistymään ja katsomaan luontoa.”

Tervetuloa näyttelyyn!

Näyttelyn esite

Ainon teksti