Näyttelyt

08.05.2021

Heikki Willamo

Mielen kuvia – valokuvia eläimistä -näyttely / Heikki Willamo (1.6 alkaen)

Aika: 1.6 – 31.10.2021
Paikka: Pallas-Yllästunturin luontokeskukset ja Tunturi-Lapin luontokeskus
Avoinna: Yllästunturi (https://www.luontoon.fi/yllastunturinluontokeskus), Pallastunturi (https://www.luontoon.fi/pallastunturinluontokeskus), Tunturi-Lappi (https://www.luontoon.fi/tunturi-lapinluontokeskus)

Valokuvaaja, kirjailija Heikki Willamon näyttely ”Mielen kuvia – valokuvia eläimistä” vierailee kesällä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. 1.6.2021 avautuvassa luontokeskusten yhteisnäyttelyssä Hetassa, Pallastunturilla ja Ylläksellä esitellään kolme erilaista näyttelykokonaisuutta, joihin pääsee tutustumaan maksutta aina lokakuun loppuun asti.

Heikki Willamon ”Mielen kuvia – valokuvia eläimistä”-näyttely koostuu kolmesta osasta: Metsä minussa, Mielen kuvia ja Taivassyntyiset.  – Näyttely käsittelee teemoja, jotka ovat minulle valokuvaajana läheisimpiä: kotiseutuni vanhoja metsiä, eläimiä ja suhdettamme niihin sekä kaikuja kivikautisesta kalliotaiteesta ja myyteistä noiden ikivanhojen kuvien takana. Ihminen on tehnyt kuvia eläimistä yli neljänkymmenentuhannen vuoden ajan. Juuri nyt olen tuon pitkän ketjun viimeisin lenkki, mutta jälkeeni tulee uusia – eläimet eivät lakkaa askarruttamasta ihmismieltä, kertoilee Willamo.

Yllästunturin luontokeskuksessa nähtävä ”Metsä minussa” -osio perustuu Willamon samannimiseen, syksyllä 2021 ilmestyneeseen kirjaan. Willamon sielunmaisemaa kuvaa eteläsuomalainen vanha metsä – tiheä, hämärä ja salaperäinen. – Valokuvaajana minua viehättää niukkuus ja peitteisyys. Metsässä kätken mielelläni asioita oksiston ja runkojen taa tai pimeän peittoon, valokuvaaja jatkaa.

Pallastunturin luontokeskuksessa nähdään koko näyttelysarjalle nimeä kantava Mielen kuvia -osio.
Myyttinen matka -näyttelyn yhteydessä Willamo teki ensimmäiset kaksoisvalotetut kuvat ja ajatus jäi itämään. – Mietin muinaisten eläinkuvien suhdetta kallioon, johon ne oli maalattu. Jatkoin kaksoisvalotusten tekoa viehättyneenä siitä, miten valokuvaamani eläin löytää lopulta itselleen kallion, johon sulautua, kuvailee Heikki Willamo.

Tunturi-Lapin luontokeskuksen näyttelyosio ”Taivassyntyiset” on osa suurta Myyttinen matka -museonäyttelyä, jossa näyttäytyy ihmisen vuosituhansia jatkunut suhde eläimiin. – Karhu on minulle eläin ylitse muiden, sen henki johdattaa syvälle mielenmetsäni sisimpään. Aavistus sen läsnäolosta, vähäinenkin mahdollisuus itse Metsän kohtaamisesta, merkit sen elämästä ja asumisesta lataavat metsän merkityksillä. Vahvojen kynsien raapaisut petäjän kyljessä ja puolukantuoksuiset marjapaskat puuttuvat kotimetsistäni. Tämä jättää niihin henkisen aukon, jota mikään ei pysty mielessäni täyttämään, toteaa Willamo.

Jokaisen luontokeskuksen näyttely on omaleimainen kokonaisuus, mutta koko näyttelyn katsoakseen pitää kulkea läpi kansallispuiston Ylläkseltä Pallaksen kautta Hettaan tai toisin päin. Salaperäisten eläinten valokuvanäyttely huipentuu loppukesästä, jolloin Heikki Willamo vierailee koronarajoitusten salliessa kaikissa kolmessa luontokeskuksessa kertomassa kuvistaan ja työstään. Kaikki näyttelyissä olevat kuvat on myös mahdollista ostaa.

Heikki Willamo on pitkän linjan valokuvataiteilija, luontokuvaaja ja kirjailija, joka on erityisen kiinnostunut vanhan metsän elämästä ja tunnelmasta sekä muinaisesta kalliotaiteesta ja myyteistä kuvien takana. Hän kuvaa mieluiten kotiseudullaan, mutta on pitänyt lukuisia valokuvanäyttelyjä eri puolilla Suomea, ja ulkomailla sekä julkaissut yksin tai yhteistyönä parikymmentä kirjaa. Hän on myös kirjoittanut ja kuvittanut vuosikymmenten ajan lehtiartikkeleita, pitänyt kuvaesityksiä ja luentoja. Willamon työt herättelevät ihmisiä miettimään pohjoisen luonnon ainutkertaisuutta ja haavoittuvuutta.

Lisätietoja näyttelystä:
Heikki Willamo, puh. 050 495 1413, s-posti: heikki.willamo@gmail.com