Lehden artikkelit

16.02.2023

Canon EOS R5 C – hybridikameran video-orientoitunut sisar

Canon toi viime keväänä markkinoille EOS R5 C:n, alkuperäisen R5:n runkoon pohjautuvan video-orientoituneen version, joka erottuu alkuperäisestä eksplisiittisimmin kameran takaosassa näytön alla olevalla lisäpihvillä, joka sisältää aktiivisen jäähdytyksen. Canonin mukaan R5 C:n sääsuojaus on R5:n kaltainen, vaikka tuulettimen avoimet ilman sisäänotto- ja ulostuloaukot tässä suhteessa ihmetyttävätkin. Muutoin R5-sisarmallit ovat yhtä kompakteja, C:n ollessa vain rahtusen painavampi. R5 C:n kaikki videolaadut ovat lämmönhallinnan kannalta täysin aikarajoitteettomia, eli videoleikkeen mittaa rajoittavat vain tallennusvälineen kapasiteetti ja kameran virransaanti.

Ominaisuuksissa keskeisimmät muutokset C-mallissa ovat 8K50/60p -video (vrt. R5:n rajoittuminen 8K25/30p:hen), ylinäytteistetty 4K60p video (vrt. R5:ssä piti valita 4K HQ, joka rajoittui 30p:hen), monipuolisemmat videon tallennusmuodot, timecode-liitännällä parempi integroituvuus monikamerajärjestelmiin, korkeilla ISO-arvoilla kohinaa vähentävä Dual Base ISO -tekniikka sekä erillinen videokäyttöjärjestelmä: kamera käynnistetään tavanomaisessa valokuvausmoodissa tai kokonaan erillisessä videomoodissa. Videomoodi muuttaa takanäytön valikkorakennetta ja tuo käyttöjärjestelmään paljon videokuvaukselle hyödyllisiä lisätoimintoja ja graafeja, kuten esimerkiksi waveform- ja false colour -toiminnot.

Runsaista video-ominaisuuksista huolimatta R5 C:n käyttö on helposti omaksuttavaa: videokuvan perusparametrit voidaan niin haluttaessa asettaa ihan samalla tapaa kuin alkuperäisessäkin R5:ssä, video käynnistyy erillisen rec-napin sijasta punaista laukaisinnappia painamalla, ja kameran ergonomia toimii perusteiltaan samaan tapaan kuin alkuperäisessäkin R5:ssä – Ja sisältää valokuvausmoodissa aivan samat kuvausominaisuudet ja suorituskyvyn kuin R5, mutta kahdella poikkeuksella: R5 C:ssä ei ole kameran sisäistä kuvanvakaajaa (IBIS). Sisäisen kuvanvakaajan puuttuminen liittyy kameran lämmönhallintaan ja toisaalta tuotteen segmentointiin: videokuvaajille IBIS on harvemmin tarpeellinen tai edes toivottu ominaisuus, sillä lähtökohtaisesti videoita kuvataan stabiilisti jalustalta tai liikkuessa gimbaalilla. Toinen poikkeus on, että tarkennusjärjestelmän kohteentunnistus on videomoodissa erilainen, ja siitä puuttuu eläinten ja eläinten silmien tunnistus, vaikka saman kameran valokuvamoodissa ne löytyvät.

Canon lainasi EOS R5 C:n parin viikon testirupeaman ajaksi. Käytin kameraa monipuolisesti erilaisissa olosuhteissa kotistudiossa ja reissun päällä. Alkuperäisen R5:n videon parhaita video-ominaisuuksia oli ylinäytteistetyn 4K-videon erottelukyky ja terävyys, sekä laajempaa dynamiikkaa tarjoavat Clog- ja HDR-asetukset. R5 C mahdollistaa yhtä terävän ylinäytteistetyn 4K-videon 60p-kuvataajuudella, joka tuottaa liikkuvia kohteita kuvattaessa sulavampaa kohteen liikettä (vrt. siis R5:n 4K HQ 30p-kuvataajuuteen). R5 C:n 8K-videota kuvataan RAW LT -muodossa. Sisäisellä akulla on saatavissa 8K 25p/30p -kuvataajuudet, mutta 50/60p vaatii ulkoisen virtalähteen: joko usb-pd-virransyötön tai nk. dummy-akun ja virtalaitteen. 8K-video tuntuu vielä nykyisin hieman yliampuvalta, koska näyttölaitteet ovat harvassa, mutta toisaalta 8K vakiintuu varmasti tulevaisuudessa. 8K video on etenkin raakamuodossa valtava tilasyöppö niin kameran tallennusmedian osalta kuin kiintolevyjen täytteenä: esimerkiksi 512 gigatavun CfExpress-muistikortille mahtuu 8K50p-videokuvaa RAW LT-muodossa vain rapiat puoli tuntia.

EOS R5 C oli lanseerauksessa hinnoiteltu n. 600€ kalliimmaksi kuin R5, mutta listahintaan on sittemmin tullut korotus, josta johtuen kameroiden hintaero on tällä hetkellä +/-1000€. Kameraa testatessa pohdin, että millaiseen käyttöön C-malli olisi parempi valinta kuin R5 tai päinvastoin. Oleellisin asia on tietysti R5:n lämpöongelman ja sen myötä videotallennuksen aikarajoitusten poistuminen. Tämä on voinut olla paitsi ammattilaisen myös aktiivisen harrastajavideokuvaajan hankaluutena. Merkittävin seikka R5 C:n valintaa vastaan on sisäisen kuvanvakaajan puuttuminen: stillejä kuvatessa kuvanvakaajaan tottunut ei varmasti hevin vaihtaisi ominaisuutta pois – ja yhdistettynä RF-objektiivin kuvanvakaimeen, R5:n vakautusteho mahdollistaa kohtuullisilla laajakulmilla maltillisia vapaan käden kamera-ajoja. C-mallin videomoodin tarkennusjärjestelmästä puuttuvat eläinten ja eläinten silmien tunnistus ovat luontokuvaajalle varmasti selkeä puute, vaikka muutoin videomoodin tarkennus vaikuttaa yhtä nopealta ja osuvalta kuin valokuvamoodissa.

Video-ominaisuuksien ja -asetusten runsaus on C-mallissa omaa luokkaansa, ja täysiveriseksi ammattivideokameraksi siitä jää kaipaamaan oikeastaan vain sisäistä harmaasuodinta ja parempaa liitettävyyttä (täysikokoinen HDMI-liitäntä ja SDI-liitännät). Toisaalta kameran muototekijä on edelleen kompakti, eli R5 C:ssä mukana lienevät ne ominaisuudet, jotka siihen on kohtuudella pystytty lisäämään. R5 C:n hinta voi olla monelle harrastajakuvaajalle kynnyskysymys, ja onkin harmillista, että lanseerauksesta hintaero perusmalliin on venähtänyt. Toisaalta ammattitason 8K-videokamerat maksavat tyypillisesti vielä rutkasti enemmän.

Canon EOS R5 C palkittiin vuoden 2022 TIPA Awardseissa “Best professional 8K hybrid camera” -tittelillä.