A. KASVIT JA SIENET. Iltakello. Taru Rantala

Taru Rantala: Iltakello

38. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 20.10.2018 Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talolla. Vuoden Luontokuvaksi valittiin seinäjokelaisen Taru Rantalan kesäillan tunnelmaa huokuva kuva kissankellosta, ”Iltakello”.

Kilpailun tuomaristo kehui eritoten voittokuvan tunnelmaa ja tarkkaan mietittyä sommitelmaa taustan valopalloineen. ”Kissankellon raikas sininen kukka vangitsee katseen ja muodostaa hyvän vastakohdan rauhalliselle taustalle. Kellokukka on sommiteltu juuri oikeaan kohtaan ensimmäistä valoympyrää, muut ympyrät tukevat sommittelua ja tuovat syvyysvaikutelmaa”, tuomaristo listaa voittokuvan ansioita, ja jatkaa suitsutusta: ”Kaiken kaikkiaan kuva huokuu kesän lämmön ajatonta tunnelmaa”.
Luomutilan emäntänä työskentelevä Taru Rantala, 49, itse kertoo voittokuvan taustoista, että niityllä heinäkuisena iltana kukkivat kissankellot ovat hänelle loputon ihastuksen aihe. Tässä kuvassa oman lisänsä tunnelmaan toi laskeva aurinko. Taru Rantala kuvaa paljon lähikuvia, ja hänelle nimenomaan kuvien tunnelmat ovat tärkeitä: ”Oikein hyvä kuva, se ei ole enää kuva, se on jo oikeastaan tunne, joka antaa mielikuvitukselle tilaa ja tulkinnalle varaa”, Taru Rantala summaa kuvausfilosofiaansa.
Itse kilpailun kannalta virkistävintä tänä vuonna oli, että koko kilpailun 38-vuotisessa historiassa ensimmäistä kertaa päävoiton nappasi nainen. Kilpailua järjestävässä Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:ssä naisvoittajaa tervehditään erityisellä ilolla: ”Naisten kiinnostus luontokuvaukseen on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut valtavasti, ja jäsenistössämmekin naisten määrä on melkein kolminkertaistunut. Oli siis vain ajan kysymys, että Vuoden Luontokuva -kilpailussakin saadaan naisvoittaja. Tuntuu mukavalta, että kun meillä on paljon erittäin lahjakkaita naisluontokuvaajia, niin heille tulee myös kilpailussa menestystä. Kameratekniikan kehittymisen ja naisten mukana luontokuvaukseen on tullut uusia näkemyksiä”, Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n puheenjohtaja Kari Wallgren toteaa.

Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui tänä vuonna lähes 14 000 kuvaa kaikkiaan melkein 900:lta eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain seitsemässä eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Lisäksi oli erikoissarja, jossa sallittiin vapaampi kuvankäsittely. Kahdeksan perinteisen sarjan voittajakuvista yksi valikoitui Vuoden Luontokuva 2018 -pääpalkinnon arvoiseksi. Kaikissa sarjoissa kilpailun tuomareina toimivat Jorma Ikonen, Matti Koski, Ari Kuusela ja Pirjo Natunen. Heidän lisäkseen tänä vuonna kilpailussa oli ”viides kisatuomari”, jonka muodosti Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenäänestykseen osallistunut jäsenistö.
Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista, sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2018 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.
Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu 2800 luontokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista. Vuoden Luontokuva -festivaali on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma.