D. Äiti oota. Antti Leinonen

Antti Leinonen: Äiti oota

35. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuvat -kilpailun tulokset julkistettiin sunnuntaina 18.10.2015 Kulttuuritalolla Helsingissä. Vuoden Luontokuvaksi valittiin kainuulaisen Antti Leinosen Kuhmossa ottama ”Äiti oota”, maaginen siluettikuva hirven vasasta emon perässä.

Tuomaristo kommentoi voittokuvaa:
Kuvaajalle tulee harvoin näin upeaa hetkeä, ja hän on osannut hyödyntää sen täydellisesti. Herkkä siluetti vasasta emon perässä, niukat värit, rajaus ja jalkojen rytmi hipovat täydellisyyttä. Kuvaaja on rajannut rohkean ja perinteisiä sommittelusääntöjä rikkovan siluetin. Hirvien asento on osunut juuri kohdalleen. Kuva ei kaipaa mitään lisää, eikä siinä ole mitään liikaa.

Vuoden Luontokuva 2015 -kilpailuun osallistui 11503 kuvaa. Kuvat kilpailivat kahdeksassa eri sarjassa. Suosituin sarja oli linnut. Tuomaristo valitsi perinteiseen tapaan ensin sarjavoittajat ja sitten näistä yhden Vuoden Luontokuvaksi. Kaikkiaan palkittiin vähintään kunniamaininnalla 40 kuvaa ja ne muodostavat Vuoden Luontokuvat -näyttelyn, joka kiertää useampana näyttelykokonaisuutena läpi Suomen.

Antti Leinonen on 64-vuotias ammattiluontokuvaaja ja on ensimmäinen kolminkertainen voittaja. Aiemmat hänen voittokuvansa ovat vuosilta 1990 (karhu) ja 1998 (ahma).

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu yli 3000 jäsentä.