D.1. Talven odotus. Ville Heikkinen

Ville Heikkinen: Talven odotus

37. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 21.10.2017 Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talolla. Vuoden Luontokuvaksi valittiin kuhmolaisen Ville Heikkisen kärppäkuva ”Talven odotus”.

Kilpailun tuomaristoa viehättivät voittokuvassa piennisäkkään tasolle laskeutuva kuvakulma ja kuvaan saatu kärpän toiminnallinen olemus. ”Vähäeleinen värimaailma tukee kuvapinnan vahvoja, selkeitä muotoja. Kaikkinainen söpöily on kuvasta pidetty maukkaasti loitolla. Tässä on menoa ja meininkiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita!”, suitsuttaa kilpailun tuomaristo. Onnistuneen kuvakulman ja kauniin vähäeleisen värimaailman ohella Vuoden Luontokuva 2017 erottuu tekniseltä toteutukseltaan: voittokuva on otettu eläinkuville hieman epätyypillisesti 14 mm superlaajakulmalla, jolloin kärppä on ollut vain 20 cm päässä kamerasta.

Ville Heikkinen, 25, luonnehtii itse kuvanottotilannetta: ”Lämmin jakso sulatti jo sataneen lumipeitteen. Kärppää huoletti tulla avoimelle paikalle, ja se pysyikin visusti lähellä jotain koloa tai mätästä, jonne sujahtaa piiloon nopeasti tarvittaessa.” Voittoisa kärppäkuva ei syntynyt sattumankaupalla, sillä Ville Heikkinen on kuvannut kärppää kotipihallaan jo kahdeksana peräkkäisenä talvikautena.

Vuoden Luontokuva -kilpailun suosio kasvoi selvästi edellisvuodesta, kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa, joista kustakin valittiin yksi sarjavoittaja. Näistä sarjavoittajista yksi valikoitui Vuoden Luontokuva 2017 -pääpalkinnon arvoiseksi. Lisäksi kilpailussa oli tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden erikoissarja, jonka voittajakuvasta Suomen Rahapaja Oy on tehnyt 10 € ja 20 € nimellisarvoiset hopeiset juhlarahat. Kaikissa sarjoissa kilpailun tuomareina toimivat Pentti Johansson, Petri Kuokka, Katja Nikkinen ja Antti Partanen sekä heidän lisäkseen Sininen ja valkoinen -sarjassa Suomen Rahapaja Oy:n edustaja.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista, sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2017 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.
Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu 2800 luontokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista. Vuoden Luontokuva -festivaali on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma. Tänä vuonna se palasi vuosien tauon jälkeen Finlandia-talolle.