Vuoden Luontokuva 2022 on Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”

Vuoden Luontokuva on jännittävä tilannekuva päivänkorennosta ja sitä saalistavasta kalasta – ”Tämä on kuva, jota pitää katsoa toisenkin kerran, jotta ymmärtää sen upean kokonaisuuden”

42. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 22.10. Vuoden Luontokuva -festivaaleilla Suomen luontokeskus Haltiassa. Vuoden Luontokuvaksi valittiin seinäjokelaisen Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”, jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä syvyyksistä saalistavasta kalasta.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tuomariston mukaan voittokuva on hieno ja yllätyksellinen tilannekuva, jonka ansiot eivät välttämättä aukea aivan ensi silmäyksellä:
  ”Uhka syvyyksistä on yksityiskohtainen ja tarkka kuva päivänkorennosta, joka odottaa lentoonlähtöä hieman liian kauan”, tuomaristo luonnehtii. ”Kyseessä on täydellisesti vangittu tilanne. Kaikki on ollut valmiina korentokuvaa varten, mutta kalan tullessa näkyviin kuvaaja on onnistunut laukaisemaan kameran ratkaisevalla hetkellä”, tuomaristo suitsuttaa kuvan ainutlaatuista tilannetta ja kuvaajan onnistumista juuri oikeaan aikaan. ”Tumma vesi ja kiiltävät korennon siivet luovat kuvaan syvyyttä. Kalan hahmo luo jännittävän ja ehkä piinaavankin tunnelman. Sen vaanivat silmät veden tummuudessa tekevät kuvasta lopullisesti loistavan, Vuoden Luontokuvan arvoisen otoksen”, tuomaristo analysoi voittokuvaa.

Antti Strang kertoo olleensa kuvaustilanteessa Lempäälän kanavalla kuvaamassa västäräkkejä.
  ”Huomasin västäräkkien napsivan rannan lähellä ja veden pinnassa parveilevia päivänkorentoja. Korennoista osa päätyi veden pinnalle räpiköimään, ja halusin ikuistaa korentojen aiheuttaman värähtelyn veden pintakalvolla”, Antti kertoo ja jatkaa: ”Kuvasin yhtä korentoa, kun vedestä nousi jokin särkikala sitä nappaamaan. Nopeasta tilanteesta sain tämän yhden tarkan kuvan. Myöhemmin tietokoneen näytöllä kuvaa tarkastellessani tiesin, että tässä olisi potentiaalia”.

Kilpailuun osallistui liki 12 000 kuvaa

Vuoden Luontokuva 2022 -kilpailu keräsi kaikkiaan 11 970 kuvaa 785 eri kuvaajalta. Kaikkien osallistuneiden keskuudesta kilpailun tuomaristo valitsi semifinalisteiksi 1377 kuvaa 457 kuvaajalta. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 439 kuvaa 217 kuvaajalta. Tuomaristo pisteytti finalistikuvat, ja jokaisesta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, yhteensä kaikkiaan 90 kuvaa. Nämä kuvat tuomaristo pisteytti vielä uudelleen saadakseen ne paremmuusjärjestykseen.

Kilpailun tuomareina toimivat Kari Auvinen Espoosta, Juhani Kosonen Kotkasta, Arto Leppänen Turusta ja Nina Mönkkönen Espoosta. Heidän lisäkseen viidentenä tuomarina loppukilpailuun päässeille kuville omat pisteensä antoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n äänestykseen osallistunut jäsenistö. Loppukilpailun 90 kuvasta järjestettiin lisäksi Yleisön suosikkikuva -äänestys, johon pääsivät ottamaan osaa Suomen Luonnonvalokuvaajien Facebook-ryhmän jäsenet. Yleisön suosikkikuvaksi nousi kuusamolaisen Ari-Matti Nikulan jäniskuva ”Tarkkailija”.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2022 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Vuoden Luontokuva -kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa, ja kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 40 000 euroa.

Vuoden Luontokuva ‐kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu noin 2600 luonnonvalokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista. Vuoden Luontokuva ‐festivaali järjestettiin tänä vuonna Suomen Luontokeskus Haltiassa Espoossa ja lisäksi samanaikaisena satellittitapahtumana yhteistyössä Polku ry:n (Pohjoisen Luontokuvaajat ry) kanssa Liminganlahden luontokeskuksessa Limingassa.