D. NISÄKKÄÄT. Karhu ja korppi. Ville Heikkinen

Ville Heikkinen: Karhu ja korppi

Ville Heikkinen on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa.

39. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 19.10.2019 Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talossa. Vuoden Luontokuvaksi valittiin Ville Heikkisen ”Karhu ja korppi”.

Kilpailun tuomaristo mieltyi erityisesti voittokuvan eeppiseen tunnelmaan: ”Kuvassa on voimakas tarina, jota jaksaa lukea monta kertaa. Lapsuudessa luetut faabelit palaavat mieleen tätä mestariteosta katsellessa. Mitähän korppi tällä kertaa huijaa karhua tekemään?”, tuomaristo miettii haltioituneena.

Aivan erityisen tunnelmansa ohella Karhu ja korppi on teknisesti taidokas ja sommitelmana loistava kuva: ”Sommittelu on todella tarkkaan mietitty. Siluetit ovat tarkkoja ja juuri oikeissa paikoissa. Eläinten asennot ovat hämmästyttävän teatraaliset. Puut ja niiden oksat koristelevat ja kehystävät kuvan”, tuomaristo jatkaa voittokuvan ansioiden analysointia.

Tuomaristo kiinnitti huomiota myös kuvan esittämän tilanteen ainutkertaisuuteen: ”Tilanne, jossa kaikki elementit osuvat täsmälleen kohdalleen, ei synny hetkessä, vaan vaatii kärsivällisyyttä. Tätä on luontokuvaus parhaimmillaan: tuottaa elämyksiä niillekin, jotka eivät itse syystä tai toisesta pääse tuollaisiin paikkoihin.”

Ville Heikkinen, 27, kommentoi voittoaan kylmänviileästi, ”Se on niin tuurissa. Joskus tuomarit tykkäävät, joskus eivät”. Pelkästä tuurista ei varmasti ole kyse, sillä nuoren ammattiluontokuvaajan kyvyistä kertoo jotain se, että hän voitti Vuoden Luontokuva -kilpailun myös vuonna 2017. Näin ollen Ville Heikkinen on kilpailun historiassa neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa. Muut useammin kuin kerran päävoiton Vuoden Luontokuva -kilpailussa napanneet ovat tunnettuja luontokuvaajalegendoja: Martti Rikkonen ja Tapani Räsänen ovat kyenneet kahteen voittoon, ja Antti Leinonen on voittanut kilpailun kolmesti.

Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa kaikkiaan 844 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Kilpailuun osallistuneista kuvista tuomaristo valitsi semifinalisteiksi yhteensä 1 275 kuvaa 450 kuvaajalta. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 244 kuvaa 164 kuvaajalta. Tuomaristo pisteytti finalistikuvat, ja jokaisesta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, siis yhteensä 90 kuvaa.

Vuoden Luontokuva -kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa, ja kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 35 000 euroa.

Kilpailun tuomareina toimivat Juha Ahvenharju Vihdistä, Jyrki Kallio-Koski Oulusta, Iiris Niemi Helsingistä ja Jani Ylikangas Kokkolasta. Heidän lisäkseen viidentenä tuomarina loppukilpailuun päässet kuvat pisteytti Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n jäsenäänestykseen osallistunut jäsenistö.

Loppukilpailun 90 kuvasta järjestettiin lisäksi suosikkikuvaäänestys, johon pääsivät ottamaan osaa Suomen Luonnonvalokuvaajien Facebook-ryhmän jäsenet. Näin valikoitui Vuoden Luontokuvakilpailun Yleisön suosikkikuva, Tulevaisuutta etsimässä, joka on samalla Kasvit ja sienet -sarjan voittajakuva.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista, sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu 2800 luontokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista. Vuoden Luontokuva -festivaali on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma.