nisäkkäät Kai Fagerström Kettu

Kai Fagerström: Kettu

Vuoden 2011 Luontokuvaksi valittiin salolaisen Kai Fagerströmin eläinkuva “Kettu”. Kuva on hieno näyte Fagerströmin pitkäaikaisesta projektista kotiseutunsa eläimistön kuvaamisessa. Tuomaristo näki kuvassa piirteitä klassisesta muotokuvauksesta ja piti kuvaa virstanpylväänä pelkän toteavan luontokuvauksen matkalla kohti todellista valokuvausta. Kuvan ottaja Kai Fagerström on harrastanut luontokuvausta viitisentoista vuotta.

Uusi ennätys kilpailukuvien määrässä
Kilpailuun osallistui ennätykselliset 11 466 kuvaa joista semifinaaliin selvisi esituomareiden valintoina noin 750 kuvaa. Esituomareina toimivat luontokuvaajat Ulla Auer ja Erkki Hämäläinen, valokuvaaja Antti Luukkonen sekä graafikko Jyrki Heimonen. Jos yksikin esituomari puolsi arvostelutilaisuudessa kuvaa, se pääsi semifinaaliin.

Päätuomareina, jotka kaikki ovat luontokuvaajia, toimivat Arno Rautavaara (pj), Heikki Ilaskari ja Martti Rikkonen. He valitsivat semifinalisteista 40 vähintään kunniamaininnalla palkittavaa kuvaa.

Neljän esituomarin äänet hajosivat myös tänä vuonna melkoisesti. Semifinaaliin päässeistä kuvista valtaosa eli 83 prosenttia sai vain yhden esituomarin puoltoäänen, ja vain 23 kuvaa sai enemmistön eli kolme tai neljä esituomaria taakseen. Tämä kertoo tuomaroinnin työn vaativuudesta ja myös siitä, kuinka erilaisia makuja lopputuloksen suhteen on niin tuomareilla kuin kuvaajillakin.

Suosituimmat sarjat olivat edelleen linnut, maisemat sekä sommittelu ja muoto, joista kuhunkin lähetettiin noin 2 000 kuvaa. Ilahduttavaa oli alle 17-vuotiaiden nuorten kasvanut kiinnostus. Tässä sarjassa kuvamäärä oli kasvanut edellisvuodesta yli kaksinkertaiseksi.

Tuomariston luonnehdinta Vuoden Luontokuvasta
Wau mikä kuva! Tiukka potretti ei kaipaa mitään lisää ympärilleen. Ketun koko olemus on kiteytetty kuvaan, joka tuo mieleen Kuva-Siskojen loisteliaimmat muotokuvat. Kuvaaja on uskaltanut käyttää kuvankäsittelyn suomia mahdollisuuksia rohkeasti aina kilpailun sääntöjen äärirajoille asti. Tällaiset kuvat ovat virstanpylväitä pelkän toteavan luontokuvauksen matkalla kohti todellista valokuvausta.