Lehden artikkelit

06.09.2023

Canon EOS R6 Mark II – Suositun keskisarjan täysikennoisen päivitys

Canon julkaisi suositun ”keskisarjan” täysikennoisen kameransa EOS R6:n II-version marraskuussa 2022. Alkuperäinen R6 julkaistiin heinäkuussa 2020, eli kameramallin päivitystahti on Canonille jopa rivakka. R6 Mark II:n oleellisimmat eroavaisuudet alkuperäiseen nähden ovat uusi kenno (R6 20,2MP; R6 II 24,2MP), korkeampi sarjakuvausnopeus (R6 20k/s; R6 II 40k/s), laukaisimen etuvedolla toimiva ennakkokuvaus, lisäominaisuuksia tarkennuksen kohteen- ja silmäntunnistukseen, sekä videopuolelle ulkoisesti tallennettava 6K ProRes RAW-video, sisäisesti tallennettava 4K60p-video koko kennon leveydeltä (ylinäytteistetty 6K:sta) ja parannettu lämmönhallinta. EOS R6 Mark II:n julkaisuhinta 2022 lopulla oli sama kuin alkuperäisenkin R6:n pari vuotta aiemmin (2499USD), ja Suomessa Mark II:a myydään suunnilleen 2700-3000€ hintaluokassa. Alkuperäisen R6:n omistajalle oleellisin kysymys on, onko II-versio päivittämisen arvoinen, kun taas uutta kameraa hankkiva joutuu pohtimaan, ostaako R6 Mark II:n vai esimerkiksi käytettynä selkeästi edullisemman R6:n.

EOS R6 Mark II on ergonomisesti pääosin samankaltainen alkuperäisen R6:n kanssa. Merkittävin ero nappien sijoittelussa on, että virtavipu on siirretty vasemmalta oikealle puolen, ja aiemman virtavivun paikalla vasemmalla on nyt valokuva- ja videotilan vaihtovipu. Tämä muutos voi aiheuttaa alkuun lihasmuistin kanssa jumppaamista, mutta toisaalta kameraa voi hallita nyt yhdellä kädellä, kun aiempi asettelu käytännössä vaati kaksi kättä.

Luontokuvaajalle, etenkin lintu- ja eläinkuvaukseen EOS R6 Mark II:n sarjakuvausnopeuden tuplaantuminen on selkeä hyöty. 40 ruudun sekuntinopeudella uusi ”ärkutonen” on itse asiassa Canonin nykyisen kameramalliston nopein – Nopeampi kuin R3 tai R7, jotka kykenevät 30 k/s nopeuteen (elektronisella sulkimella kukin). Mekaanisella sulkimella Mark II:n sarjakuvaus on ykkösversion tavoin 12 k/s. Tarkennusjärjestelmä on pohjimmiltaan sama Dual Pixel CMOS AF II kuin alkuperäisessäkin R6:ssa, mutta sen toimintaa ja algoritmeja on parannettu. EOS R7:aa testatessani kameran huippunopeutta ei pystynyt täysimittaisesti hyödyntämään, koska kamera teki merkittävän määrän epäterävää kuvaa. R6 Mark II:lla vastaavaa ongelmaa ei sarjakuvausnopeuden merkittävästä noususta huolimatta ole. Maksiminopeudella 40 k/s R6 Mark II:n puskuriin mahtuu 190 jpg-kuvaa, 75 RAW-tiedostoa tai 140 miedosti pakattua CRAW-tiedostoa. Canonin ennakkokuvaus-toimintoon kaipaisi lisää muokattavuutta, nyt laukaisimen painaminen puoliväliin tallentaa kiinteästi 0,5 sekunnin ajalta eli parikymmentä ruutua ennen laukaisimen painamista pohjaan. RAW-sarjatilassa sarjakuvausnopeus on 30 ruutua sekunnissa, ja tällöin puskuriin saadaan enintään 191 ruutua. Canonin RAW-sarjatilassa toimintalogiikka on EOS R7:n tapaan se, että kuvapurske tallentuu yhdeksi tiedostoksi, josta yksittäisiä kuvia voidaan tarkastella tai irrottaa jpg- tai heif-tiedostoksi kamerassa tai irrottaa raakakuvia konvertterin erillisellä toiminnolla (vaatii Canonin Digital Photo Professionalin käyttöä). EOS R6 Mark II:ssa on alkuperäisen R6:n tapaan kaksi UHS-II-nopeuksista SD-korttipaikkaa. SD-kortit ovat edullisempia kuin nopeammat CFexpress-kortit, mutta kameran puskurista kuvat tallentuvat kortille oleellisesti hitaammin, ja niinpä R6 Mark II:n maksiminopeuksia kannattaa käyttää harkiten.

EOS R6 Mark II:n 24,2 megapikselin kenno on samankokoinen kuin EOS R-sarjan tämänhetkisessä lippulaivassa, R3:ssa, mutta siitä poiketen tekniikaltaan R6 II:n kenno ei ole pinottu (stacked) eikä taustavalaistu (BSI). Mekaanisella sulkimella ja 14-bittisillä kuvatiedostoilla uusi kenno tarjoaa hieman parempaa dynamiikkaa R6:een verrattuna (ISO100 Photographic Dynamic Range (PDR) EOS R6 II 11,52 EV; EOS R6 11,16 EV). EOS R6 Mark II kykenee ykkösversion tapaan korkeimmillaan ISO 204 800 tasolle, mutta samalla tapaa käyttökelpoisin ISO-alue on yläpäässä suunnilleen 12800–25600. Korkeiden ISOjen hyvän kohinansiedon ohella R6 Mark II:ssa on ykkösversion tapaan hämärissä mainio -5EV tasolla toimiva automaattitarkennus. Elektronisella sulkimella R6 Mark II, aivan kuten alkuperäinenkin R6, tallentaa kuvatiedostot 12-bittisinä, mikä matalilla ISOilla johtaa pari valotusaskelta huonompaan dynamiikkaan (elektronisella sulkimella ISO100 PDR 9,59 EV). Ero tasoittuu ISO 800 ja katoaa ISO1600 jälkeen, eli näillä ja suuremmilla ISOilla elektronista suljinta ja kameran maksiminopeutta voi käyttää huoletta ilman, että se vaikuttaisi teoreettiseen kuvanlaatuun.

Canon EOS R6 Mark II on onnistunut päivitys, se tarjoaa lukuisia parannettuja ja lisättyjä ominaisuuksia. Päivitys tuli myös rivakasti reilut kaksi vuotta alkuperäisen R6:n julkaisusta – tätä rataa soisi kehityksen kulkevan jatkossakin.

Kiitokset Canon Suomelle testin mahdollistamisesta.