Lehden artikkelit

05.06.2024

Canon julkaisi ammattivideokamera- ja objektiiviuutuuksia

Uudessa Luontokuva-lehden nettiartikkeliosiossa julkaistaan tuoreeltaan kamera- ja objektiivivalmistajien tuoteuutuuksia.

Canon julkaisi tänään 5.6.2024 mielenkiintoisia kamera- ja objektiiviuutuuksia. Canon EOS C-ammattivideokamerasarjaan julkistettiin uusi täyden kennokoon EOS C400 -kamera. Se pohjautuu Canonin kokonaan uuteen taustavalaistuun (BSI) ja pinottuun (stacked) 6K-resoluution kennoon, jolle luvataan 16 valotusaskeleen dynamiikka. Canon esittelee C400:n tuoreeltaan kehitetyn kennon myötä kolmeportaisen perus-ISO-herkkyyden, ISO 800, 3200 ja 12 800, jotka kukin tuottavat puhtainta videokuvaa Canonin Log2 ja Log3 -logaritmisia gammaprofiileja käytettäessä. Kolmeportaisella perus-ISOlla saadaan lisää joustavuutta erilaisissa valaistusoloissa ja erityisesti hämärässä kuvaamiseen.

EOS C400 on my√∂s Canonin ensimm√§inen videokamera RF-bajonetilla eli se on samalla osa EOS R -kameraperhett√§ ‚Äď joskin joustavasti Canonin EF‚ÄďEOS R- tai uudella PL‚ÄďRF-sovitteella voidaan kameraan kiinnitt√§√§ my√∂s EF-objektiiveja tai PL-video-objektiiveja. Muodoiltaan EOS C400 on laatikkomainen. Se muistuttaa Canon EOS C500 Mark II videokameraa, mutta on sit√§ kompaktimpi ja kevyempi ‚Äď unohtamatta kuitenkaan EOS C-sarjan kameroiden laajoja ominaisuuksia sek√§ liit√§nt√§- ja lis√§varustemahdollisuuksia. Huomionarvoista on, ett√§ EOS C400:n mukana toimitetaan kameran p√§√§lle √§lykk√§√§seen varusteluistiin kiinnittyv√§ lis√§kahva n√§ytt√∂ineen, jotka usein ovat erikseen hankittavia lis√§varusteita.

Kiinnostavaa on myös se, että Canon tuo EOS C400:n myötä ensimmäistä kertaa EOS C-sarjaan valmistajan still-kameroista tutun Dual Pixel CMOS AF II -tarkennusjärjestelmän, joka mm. mahdollistaa kasvojen, silmien ja kehon sekä eläinten tunnistuksen ja seurannan. Still-kameroista tarkennusjärjestelmää on viritetty videokäyttöön sopivammaksi, eli tarkennuksen liikkeet ovat nopeita, mutta sulavia. Canon EOS C400:aan on valittavissa laaja skaala erilaisia tallennusformaatteja, kuten skaalautuva 12-bittinen Cinema RAW Light LT/ ST/ HQ, tai 4:2:2 10-bit XF-AVC tai MP4-pohjainen XF-AVC S ja XF-HEVC S.

Canon EOS C400:n suositusv√§hitt√§ishinta on 9299‚ā¨ ja sen myynti alkaa syyskuussa 2024.

Samaan aikaan EOS C400 -kameran kanssa Canon julkaisi CN7x17 KAS T Cine Servo -objektiivin ja jo pitkään huhujen kohteena olleen RF 35mm F1.4L VCM -objektiivin. Canon CN7x17 KAS T tulee saataville RF- ja PL-kiinnitteisenä, ja 17-120 mm polttovälin kattavana se on monipuolinen optiikka paitsi urheilu-, dokumentti- ja uutistuotantoihin, niin myös luontoaiheisiin. Objektiivin 11 himmenninlehden avulla se tuottaa suurella aukolla diffuuseja huippuvaloja ja pehmeitä taustoja. Canon on kehittänyt objektiivin ja kameran välistä tiedonsiirtoa älykkääksi siten, että optisia virheitä ja aberraatioita voidaan kompensoida videokuvassa reaaliaikaisesti, jolloin materiaalin jälkityöstön tarve vähenee.

Canon RF 35mm F1.4L VCM puolestaan on valmistajan ensimm√§inen laatuaan hybridiobjektiivi. Se on kompaktin kokoinen ja kevyempi kuin vastaava Canonin EF-objektiivi. RF 35 F1.4L on rakennettu erityisesti niin still-, kuin videok√§ytt√∂√§ ajatellen: objektiivissa on iirikselle oma s√§√§t√∂keh√§ ‚Äď ominaisuus, joka on eritoten videok√§yt√∂ss√§ hy√∂dyllinen. Videok√§ytt√∂√§ ajatellen objektiivissa on my√∂s minimoitu tarkennuksen hengitt√§minen (focus breathing), joka tarkoittaa sit√§, ett√§ kohteet toistuvat kuva-alalla samansuuruisina, vaikka tarkennusta siirret√§√§n √§√§rilaidasta toiseen.

Objektiivissa on CN7x17 KAS T:n tapaan 11 himmenninlehteä, joiden ja korkean F1.4 valovoiman ansiosta objektiivilta voidaan odottaa erityisen kaunista bokehia. Canon RF 35 F1.4L VCM -objektiivissa voidaan käyttää suotimia niin objektiivin etupuolella suodinkierteessä kuin takana suodinpidikkeessä. Teknisesti mielenkiintoisinta on Canonin uuden 35-millisen objektiivin kaksi tarkennusmoottoria: Canonille tavanomaisemman Nano-USM -ultraäänimoottorin ohella objektiivissa on uusi Voice Coil Motor (VCM) -teknologia, joiden avulla Canon lupaa objektiivin olevan toiminnaltaan paitsi nopea ja tarkka still-kuvauksessa, niin myös sulava ja äänetön nopeissa videotilanteissa. Canonin L-sarjalaisena RF 35 F1.4L edustaa valmistajan parata optista osaamista, ja niinpä objektiivissa on käytetty fluoriittilinssejä, asfäärisiä ja UD-linssielementtejä sekä Super Spectra ja ASC-pinnoitteita. Objektiivi on myös kattavasti sääsuojattu. Canonilta kerrotaan, että RF 35 F1.4L kanssa samaan hybridiobjektiivien sarjaan on jatkossa odotettavissa lisääkin tuotteita.

Canon RF 35mm F1.4L VCM -objektiivin suositusv√§hitt√§ishinta on 2069‚ā¨ ja sen myynti alkaa hein√§kuussa 2024. Canon CN7x17 KAS T Cine Servo -objektiivin hinta ja myynnin aloitus vahvistetaan my√∂hemmin.

EOS C400:n ja objektiivien ohella Canon julkaisi edulliseen hintaluokkaan sijoittuvan, mutta edistyneen salamalaitteen, EL-10. Uudessa salamassa on valmistajan mukaan luokkansa johtava 1,5 sekunnin varausaika, se tukee kustomoitavia kuvausmoodeja ja my√∂s et√§k√§ytt√∂√§ Canon Camera Connect -mobiiliaplikaatiolla. EL-10 kytkeytyy kameroihin Canonin uusimman tyypin varusteluisteihin, mik√§ tarkoittaa samalla sit√§, ett√§ se on yhteensopiva vain Canonin tuoreimpien kameramallien kanssa (EOS R6 Mark II, EOS R8 jne.). EL-10 on kompakti salamalaite, se painaa 284g ja toimii nelj√§ll√§ AA-paristolla. Canon EL-10:n suositusv√§hitt√§ishinta on 349‚ā¨.