Lehden artikkelit

17.07.2024

Canonilta EOS R1 -lippulaivakamera ja suositun EOS R5 -kameran II-versio

Uutuuskameroilla on teknologisesti paljon yhteistä ja ne hyödyntävät Canonin uusia kiihdytinprosessoreja sekä syväoppimista

Canon julkaisi 17.7.2024 kauan odotetun EOS R1 -lippulaivamallin, sekä myynnillisesti valmistajalle tuiki tärkeän EOS R5 Mark II -kameran. Kumpikin kamerauutuus hyödyntää Canonin uutta taustavalaistua (BSI) ja pinottua (stacked) kennoteknologiaa. EOS R1:ssä on 24,2 megapikseliä ja EOS R5 Mark II:ssa 45 megapikseliä. Kummankin kameran suorituskyvyn pohjana on DIGIC X -prosessorin tuorein iteraatio ja uusi DIGIC Accelerator -kiihdytin, joka on kehitetty erityisesti suurten datamäärien prosessointiin ja syväoppimisen hyödyntämiseen. Yhdessä uudet kuvaprosessorit mahdollistavat entistä korkeampaa suorituskykyä niin automaattitarkennuksen, sarjakuvauksen kuin kuvanlaadunkin puitteissa.

EOS R1:ssä ja EOS R5 Mark II:ssa on kummassakin Canonin uusin versio Dual Pixel CMOS – automaattitarkennuksesta. Canonin mukaan uusin tarkennusjärjestelmä tuo useita parannuksia, mm. tarkempaan kohteiden seurantaan, kasvojen ja vartaloiden yläosien tunnistukseen, sekä tarkennuskohteiden priorisointiin. EOS R1:n automaattitarkennus on herkkä -7,5EV -tasolle ja R5 Mark II:n tarkennus -6,5EV -tasolle. Automaattitarkennuksen kohteentunnistuksessa on tuettuna ihmiset (silmät, kasvot, pää, ylävartalo, vartalo), eläimet (koirat, kissat, linnut, hevoset), kulkuneuvot (kilpa-autot, moottoripyörät, lentokoneet, junat) sekä ennalta rekisteröidyn kohteen priorisointi ja toiminnan priorisointi. Tarkennusjärjestelmän uusi toiminnan priorisointi (Action Priority) -moodi tunnistaa esimerkiksi eri urheilulajeista toiminnan keskiössä olevan pääkohteen automaattisesti ja pystyy seuraamaan sitä ilman, että käyttäjän tarvitsee huolehtia tarkennuspisteistä. Kummassakin kamerassa on nyt myös EOS R3:sta tutun silmätarkennuksen uusin versio – käyttäjä voi siis tarkentaa kohteeseen vain katsomalla sitä etsimen läpi. Canonin mukaan silmätarkennusta on paranneltu monin tavoin ja se toimii nyt entistä laajemmalla alueella.

Kennotekniikan kehityksessä on nykyisin kenties merkittävintä kuvasensorien lukunopeuksien (sensor readout) kasvu. Canonin mukaan EOS R1:n lukunopeus mahdollistaa 40 % pienennyksen rolling shutter -efektiin verrattuna EOS R3 -kameraan, mikä tekee siitä saman tasoisen kuin EOS 1D X Mark III:n mekaaninen suljin. EOS R5 Mark II:ssa vastaava lukunopeuden kasvu pienentää rolling shutter -efektiä 60 %:lla verrattuna alkuperäiseen EOS R5:een.

EOS R1:ssä on kaksi CFepxress B -muistikorttipaikkaa, EOS R5 Mark II:ssa yksi CFexpress B ja yksi UHS-II SD-muistikorttipaikka. Kummassakin kamerassa on ennakkokuvaustoiminto, jolla EOS R1 tallentaa laukaisimen etuvedolla 20 ruutua välimuistiin ja EOS R5 Mark II 15 ruutua. Sarjakuvauksessa elektronisella sulkimella EOS R1 kykenee 40 kuvaan sekunnissa ja R5 Mark II 30 kuvaan sekunnissa (mekaanisella sulkimella kumpikin 12 k/s). EOS R1:n puskurimuistiin mahtuu maksiminopeudella 500 jpg-kuvaa tai 230 RAW-tiedostoa. EOS R5 Mark II:lla puskurimuistiin mahtuu 200 jpg-kuvaa tai 93 (CFExpress-kortti) / 86 (SD-kortti) RAW-tiedostoa. Tuettuna on myös ns. speed boost -toiminto, jossa alhaisemmalta sarjakuvausnopeudelta voidaan siirtyä täyteen nopeuteen nappia painamalla.

Aiemmin pilvipalveluna ollut Canonin neuroverkkoja hyödyntävä kuvaprosessointi (Neural Network Upscaling) on nyt saatavilla kameran sisäisesti, jolloin sillä voidaan tuottaa EOS R1:llä 96 megapikselin kuvia ja R5 Mark II:lla 180 megapikselin kuvia – Tai vähentää kuvien kohinaa kahden aukon verran. EOS R1:n natiivi ISO-herkkyys on 100 – 102 400 ja laajennettavissa ISO 50 – 409 600. EOS R5 Mark II:n ISO-alue on puolestaan 100 – 51 200 ja laajennettavissa 50 – 102 400.

Kummankin kameran etsimet ovat ns. blackout free, eli ne eivät pimene sarjakuvauksen aikana lainkaan. EOS R1:n etsimessä on markkinoiden kärkeä oleva 9,44 miljoonaa kuvapistettä, EOS R5 Mark II:n etsimessä kuvapisteitä on 5,76 miljoonaa ja Canon kertoo sen olevan tuplasti kirkkaampi kuin alkuperäisen EOS R5:n etsin. Kummassakin kamerassa on Canonin tuorein versio sisäisestä kuvanvakaajasta, joka on nyt virallisen standardin mukaan kuva-alan keskellä 8,5 valotusaskeleen tehoinen (reunoilla teho 7,5 valotusaskelta), eli 0,5 valotusaskeleen parannus aiemmasta. Canonilta kerrotaan, että käytännössä vakautustehon lisäys on useissa tapauksissa tätä suurempi etenkin kuva-alan reunoilla.

Videospeksien puolella EOS R1 ja EOS R5 Mark II tallentavat kumpikin sisäisesti 12-bittistä RAW-muotoista videota muistikortille, resoluution ja kuvaruutunopeuden suhteen R1:ssä 6K 60p ja R5 Mark II:ssa 8K 60p. Kamerat kuvaavat myös niin ikään sisäisesti 4K 120p -videota. RAW-videon ohella videoformaatteina voidaan käyttää H.265-pohjaista XF-HEVC:ia tai H.264-pohjaista MPEG-4 AVC:ta. Raakavideosta voidaan valita myös kevyempi RAW Light. Videota voidaan tallentaa UHD-standardissa (16:9-kuvasuhde) tai DCI-standardissa (17:9-kuvasuhde). Merkittävää uutta videopuolella on EOS R-sarjassa nyt ensimmäistä kertaa C-sarjan ammattivideokameroista tuttu Canon Log2 -logaritminen gammaprofiili aiemman Canon Log3:n lisäksi. Kameroissa on kummassakin täysikokoinen HDMI-liitin. Mielenkiintoinen lisä on myös mahdollisuus kuvata jpg-muotoisia still-kuvia samanaikaisesti videokuvan tallennuksen kanssa: EOS R1:ssä tämä toimii Full HD -videokuvan yhteydessä maks. 10 k/s nopeudella ja R5 Mark II:ssa 7,5 k/s nopeudella. EOS R5 Mark II:een on saatavilla erityinen lisäkahva, jossa on aktiivinen jäähdytys pidennettyä videokäyttöä varten.

Segmentoituna Canon kertoo EOS R1:n olevan suunnattu ennen kaikkea urheilukuvaukseen, ja niinpä monet ominaisuudet ja Canonin esimerkit niiden käytöstä on räätälöity nimenomaan eri urheilulajien kuvaamisen tarpeisiin. EOS R1:ssä on edelleen kehitetty kuvien tarkkaa ja nopeaa levitystä suoraan tapahtumista mm. C2PA-autentikointiformaatin ja NewsML-G2-standardin tuella, sekä ethernet-liitännällä ja kaksisäikeisellä ftp-protokollan tiedonsiirrolla. Nopeuden ohella automaattitarkennus on yksi EOS R1:n kehityksen kulmakiviä: R1:n uniikki ominaisuus on uusi ristikkäistyyppinen tarkennusjärjestelmä, joka tarkoittaa sitä, että tarkennus pystyy poimimaan tarkasti yksityiskohtia esimerkiksi tennisverkon lävitse kuvattaessa, pystyy tarkentamaan entistä pienempiin kohteisiin ja pystyy tarkentamaan kohteisiin, joissa on pystysuuntaista detaljia, mutta joista puuttuu vaakasuuntainen detalji. EOS R1:n Dual Pixel CMOS AF -tarkennusjärjestelmän asettelu on kokonaan uusi, jossa teknisesti on pikseleitä, jotka on käännetty 90 astetta muihin nähden, jolloin saadaan automaattitarkennustehoa vaaka- ja pystyakseleille.

Canon EOS R1:n ja EOS R5 Mark II:n rungot ovat rakenteeltaan magnesiumseosta ja luonnollisesti sääsuojattuja. Canon EOS R1 on kooltaan 157,6 x 149,5 x 87,3 mm ja painaa ilman korttia ja akkua 920g – Ja on siten hieman leveämpi, korkeampi ja painavampi kuin EOS R3. Canon EOS R5 Mark II -kameran koko on 138,5 x 101,2 x 93,5 mm ja se painaa ilman korttia ja akkua 656g, eli on hyvin lähelle saman kokoinen kuin alkuperäinen EOS R5.

Canon EOS R1:n suositusvähittäishinta on 7999 euroa ja EOS R5 Mark II 5099 euroa. Hinnoissa on huomioitu arvolisäveronmuutos (25,5 %), joka astuu Suomessa voimaan 1 syyskuuta 2024. Canon EOS R5 Mark II:n myynti alkaa elokuussa ja Canon EOS R1:n marraskuussa 2024.