Tiedotteet

03.07.2020

Finnfoto muistuttaa: Kannattaa tarkistaa valokuvakilpailujen säännöt ennakkoon

Mediatalot, julkaisut, yritykset ja yhteisöt järjestävät jatkuvasti erilaisia valokuvakilpailuja. Näihin osallistuminen on yhtä helppoa kuin digikuvien jakelu muutenkin.

Finnfoto ry painottaa, että valokuvakilpailun osallistujan on aina syytä tarkistaa kilpailun säännöt ennakkoon. Näin välttyy yllätyksiltä kuten, että perhepiirissä otettu kilpailukuva ilmestyy julkisuuteen täysin toisessa yhteydessä, kuin mitä kuvaaja on alunperin tarkoittanut.

Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjä – esim. printtijulkaisu/mediakonserni – vaatii usein kuvien täyden käyttöoikeuden. Samoin järjestäjä usein pidättää itsellään oikeuden myydä kuvia kolmannelle osapuolelle. Kuvaaja hyväksyy nämä ehdot osallistuessaan ao. valokuvakilpailuun. Mitä tästä voi seurata?

Kun kilpailun järjestäjällä – esim. printtijulkaisu/mediakonserni – on kilpailukuvien vapaat käyttö- ja myyntioikeudet, voi mediakonserni käyttää kilpailukuvia vapaasti mm. mainoksissa, painotuotteissa, www-sivuilla jne. sekä myydä kuvia esim. kuva- ja mainostoimistoille jne. ilman korvausta kuvaajalle. Valokuvakilpailujen säännöissä vaaditaan myös yleensä aina, että osallistuja on itse valokuvan ottanut henkilö, siis kuvan tekijänoikeuksien omistaja. Lisäksi edellytetään, että kilpailuun osallistujalla on kuvissa olevien henkilöiden suostumus kuvien julkiseen käyttöön. Näin valokuvakilpailun järjestäjä/vapaan käyttöoikeuden haltija, siirtää vastuun kuvan mahdollisen asiattoman käytön oikeudellisista seuraamuksista kuvan ottajalle!

Jotta yllämainituilta ongelmilta vältytään olisi toivottavaa, että osallistujien lisäksi myös valokuvakilpailujen tuomariston jäsenet aina tarkastavat ja hyväksyvät ao. kilpailun säännöt.

Yleispätevät ohjeet valokuvakilpailun sääntöjen pohjaksi löytyvät internet-osoitteesta: Finnfoto ry verkkosivuilla http://finnfoto.fi/tiedostot/2007/11/Valokuvakilpailun-saantomalli.pdf. Finnfoton valokuvakilpailujen sääntösuositukset huomioivat ja tarkentavat usein epämääräiseksi muodostuneet valokuvakilpailun järjestäjän ja osallistujan väliset tekijänoikeus- ja korvausasiat.

Osoitteessa http://finnfoto.fi/tiedostot/2007/11/Valokuvakilpailun-saantomalli.pdf olevan ”valokuvakilpailunsääntörunko” -lomakkeen perusteella valokuvakilpailun järjestäjä voi muokata oman kilpailunsa säännöt. Järjestäjän tarvitsee vain lisätä lähinnä yhteystiedot ja palkinnot.

Finnfoto-Suomen Valokuvajärjestöt ry

045 1373 540
Vanha Talvitie 11 C (6 kerros)
00580 Helsinki

www.finnfoto.fi
www.fotofinlandia.fi