Tiedotteet

14.09.2023

Kuva: Tuomo Björksten

Hannu Laaksolle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittaisen tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon tiedon jakamisesta luonnosta uusille urbaaneille sukupolville. Vuonna 2023 palkinto myönnetään luontokuvaaja Hannu Laaksolle. Tarinallinen tietokirjasarja Me otukset kertoo eri eläinlajien perhe-elämästä valokuvin ja tarinoin. Sarjassa ovat jo ilmestyneet Me Kettuset (2020), Me Karhuset (2021), Me Hukkaset (2022) ja Me Lintuset (2023).

EL√ĄINTEN PERHE-EL√ĄM√ĄST√Ą KERROTAAN TARINOITA EL√ĄINTEN N√ĄK√ĖKULMASTA

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Palkitsemisperusteluissa todetaan, ett√§ “Lukija ihailee taitavia valokuvia ja saa tietoa eri el√§inten lajityypillisest√§ k√§ytt√§ytymisest√§: miten el√§inperhe el√§√§ yhdess√§ ja millaisia vihollisia tai uhkia se voi luonnossa kohdata. Eri el√§inyksil√∂iden ja lajien rauhanomaista ja riitaista kanssak√§ymist√§ kuvataan korkeatasoisissa v√§rikuvissa ja kirjojen teksteiss√§. Kerronta antaa tilaa kuvien kertoa omaa kielt√§√§n ja lukijalle avautuu tilanteita, joita voisi olla vaikea uskoa tosiksi, jos ei omin silmin kuvia n√§kisi.”

“El√§inten ja er√§maan kuvaaminen ja tiedon jakaminen yleistajuisesti on t√§rke√§ keino tuoda tietoa Suomen luonnosta my√∂s uusille, usein urbaaneille sukupolville ja nuorille lukijoille.” Hannu Laakso on kuvannut luontoa ja el√§imi√§ jo yli 40 vuoden ajan.

“UNELMANI ON MADALTAA LASTEN LUKUKYNNYST√Ą JA TUOTTAA HEILLE SYTYKKEIT√Ą OMAN LUONTOSUHTEEN RAKENTAMISEEN”

Hannu Laakso on voittanut yli 120 kansainvälistä valokuvapalkintoa, ja hänen kuvansa on ollut esillä 80 eri maassa. Laakson seikkailulliset tarinat ja väkevät valokuvat auttavat vahvistamaan lasten luontosuhdetta ja lukuharrastusta.

‚Äď Uhanalainen. Se on luontotermi, joka sopii piinallisen hyvin moniin el√§in- ja kasvilajeihin, mutta se soveltuu my√∂s puhuttaessa lasten lukuharrastuksesta. Juuri siin√§ piilee motiivini tehd√§ n√§it√§ tarinallisia tietokirjoja tai informatiivisia tarinakirjoja, joiden kuvitus perustuu luontovalokuviini, sanoo Hannu Laakso juhlapuheessaan. Me otukset -sarja saa jatkoa kev√§√§ll√§ 2024. Seuraava kirja kertoo poroista.

‚Äď Hannu Laakson tinkim√§t√∂n ja pitk√§j√§nteinen ty√∂ jalostuu kirjoiksi, jotka innostavat lukemaan, katsomaan ja n√§kem√§√§n. Hannun kirjat lujittavat lasten luontosuhdetta ja avaavat el√§mysten kautta v√§yl√§n t√§rke√§n tiedon jakamiseen. T√§t√§ yhteisty√∂t√§ on ilo tehd√§, sanoo kustantaja Satu Laatikainen Into Kustannuksesta.

Into Kustannuksen tiedote 12.9.2023.