Kokeilussa Canon EOS R7
Onko peilittömästä seiskasarjalaisesta suosittujen EOS 7D -sarjan kameroiden manttelinperijäksi?
Canon julkisti toukokuussa 2022 peilittömään EOS R-kamerasarjaan APS-C kokoisella ja siis 1,6X -polttovälikertoimella varustetun EOS R7-kameran. EOS R-sarja on ollut markkinoilla jo pari vuotta, ja moni on odottanut sarjaan nimenomaan APS-C-kokoista kameraa. Peilillisissä järjestelmäkameroissa EOS 7D ja sen II-versio ovat olleet todella suosittuja luontokuvaajien keskuudessa. Canonin viivyttely on pistänyt miettimään, onko pienempää kennoa ylipäätään tulossa, vai onko valmistajan tulevaisuus MILC-kameroissa (mirrorless interchangeable-lens camera) pelkästään täyteen kennoon pohjautuva. Erona täysikennoisiin, polttovälikerroin tuo kohteita lähemmäksi, josta lisäulottuvuudesta hyötyä on oleellisimmin lintuja ja muita eläimiä kuvatessa: esimerkiksi 400mm objektiivi vastaa 640mm kuvakulmaa ja 500mm objektiivi 800mm kuvakulmaa.
EOS R7 pohjautuu 32,5 megapikselin kennoon, joka Canonin kokonaan uutta suunnittelua. R7:ssa on sisäinen kuvanvakaaja, ja sopivan kuvanvakaajallisen objektiivin kanssa vakautustehoksi luvataan 8 valotusaskelta, joka pitäisi olla aivan markkinoiden kärkeä. Kameran muototekijä on EOS R5 ja R6 -kameroita jonkin verran kompaktimpi, ja kameran hallinta ja nappien sijoittelu myös poikkeaa edellä mainituista. Tuntuu, että Canonin R-sarjan kameroiden ergonomia hakee vielä muotoaan, sillä jos käyttää eri kameramalleja (R5, R6, R6 Mk II, R7, R10) ristiin, joutuu kameroiden hallintaa jumppaamaan hieman enemmän, jotta ne saisi lihasmuistilla ja rutiinilla haltuun. EOS R7 tutuksi tullessaan tuntuu silti näppeihin täysin toimivalta.
Erityisen hyvin kompakti runko tasapainottuu pienten ja keskikokoisten objektiivien kanssa. Oheisessa kuvassa on mukana Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM -objektiivi, joka toimii hyvin yhteen R7:n kanssa. Kamera-objektiivi-yhdistelmä on tasapainoinen hallittava vrt. sama kamerarunko kiinnitettynä valovoimaiseen superteleen, jolloin kamerarunkoon kaipaisi ehdottomasti akkukahvaa (jota ei ainakaan toistaiseksi ole R7:aan saatavilla). Vaikka 100-500-millisen valovoima on telepäässä vain F7.1, niin objektiivin ja kameran kuvanvakaajan yhteispeli tekee siitä täysin käyttökelpoisen yllättävän huonoissakin valaistusoloissa – Objektiivi ei missään nimessä ole pelkkä pimeä mehupilli, kuten sitä kuuluu moititun. Valotusaikaa pystyy siis venyttämään varsin pitkäksi, ja käytännön tilanteissa valotusajan rajoitukset tulevatkin ensin kuvauskohteesta: liikkuvat kohteet jäävät liian pitkällä valotusajalla auttamattoman liike-epäteräviksi, vaikka kuvanvakaaja samoissa olosuhteissa, mutta staattisissa kohteissa tekisikin mainiota jälkeä.
Luontokuvaajalle EOS R7:n oleellisin speksi on sen nopeus: mekaanisella sulkimella 15 kuvaa sekunnissa ja elektronisella 30 kuvaa sekunnissa. Canon kertoo kamerassa olevan sama Dual Pixel CMOS II -tarkennusjärjestelmä kuin kalliimmissa R6:ssa ja R5:ssä, eli tämän kaksikon mainio kohteen- ja silmäntunnistus on periytynyt myös R7:aan. Kameran nopeudesta huolehtii niin ikään kalliimmista malleista tuttu Digic X -kuvaprosessori. Liikkuvia kohteita ja nopeita tilanteita varten EOS R7:ssa on RAW-sarjakuvaustila sekä Esikuvaus erillisinä asetuksina. RAW-sarjakuvaustila tekee yhdellä kertaa kuvatusta sarjasta yhden tiedoston, kuvasetin, jota pystyy selaamaan kamerassa, ja purkamaan kamerassa tai tietokoneella. Tiedostonhallinnan parantamiseksi tehty ratkaisu vaatii hieman omaksumista, ja esimerkiksi Canonin Digital Photo Professional -RAW-konvertterilla on käytettävä erillistä toimintoa kuvasetin selaamiseen ja purkamiseen. Kyse on kuitenkin vain uuden työnkulun omaksumisesta. Esikuvaus puolestaan tallentaa kuvia kameran puskuriin puoli sekuntia ennen laukaisimen painamista pohjaan, mikä ”parantaa kuvaajan reaktioaikaa” nopeissa tilanteissa.
Kameraa testatessa odotukset olivat korkealla, sillä aiemmin R5:llä nimenomaan kohteen ja erityisesti silmän seurannan tarkkuus ja terävien ruutujen osuus koko otoksesta oli huimaa. Valitettavasti R7 ei tältä osin täytä kaikkia odotuksia: kameran automaattitarkennus kyllä tunnistaa kohteen hyvin ja silmäntarkennus vaikuttaa myös tarttuvan täysin oikein, mutta eritoten RAW-sarjakuvaustilan kuvasettiä selatessa epäterävien kuvien osuus on melko suuri. Esimerkiksi EOS R5 tekee oleellisesti suuremmalla prosentilla teräviä kuvia liikkuvista kohteista, joskin on myös selkeästi kalliimpi ja eri kaliiberin kamera. R7:n epäterävien kuvien odotettua suurempi määrä vaikuttaa kytkeytyvän juuri RAW-sarjatilaan, ja tavanomaisemmassa sarjakuvauksessa tulokset ovat parempia. Teräviäkin kuvia seasta kuitenkin löytyi, eli ihan kelvoton supernopea RAW-sarjakuvaustila ja ennakkokuvaus eivät ole. Voi myös olla, että tämä on ominaisuus, jonka toimivuutta Canon vielä pystyy myöhemmin parantamaan firmware-päivityksellä. Huolestuttavampaa olisi, jos kameran sarjakuvaus olisi ikään kuin liian nopea sen tarkennusjärjestelmälle ja prosessointiteholle, eli ne eivät pysyisi perässä.
EOS R7:n luontokuvaajalle muita päteviä ja uusia ominaisuuksia ovat ainakin pyyhkäisypanoraama, jota moni on kaivannut. Se tekee panoraamakuvien ottamisesta periaatteessa helpompaa, kuin että erilliset osakuvat yhdistettäisi jälkeenpäin tietokoneella. Menetelmässä on omat rajoituksensa, kuten jokainen esim. puhelimien kameroiden panoraamatoimintoa käyttänyt tietää. Toinen hyödyllinen uusi ominaisuus on tarkennushaarukoinnin (focus bracketing) valikossa oleva erillinen syvyysyhdistelmä-vaihtoehto (depth composite), joka yhdistää kuvapinkan kuvat kamerassa valmiiksi jpg- tai heif-tiedostoksi. Kenttäolosuhteissa suurin hyöty tästä on se, että tarkennushaarukointikuvan onnistumista voi arvioida jo kameran takanäytöltä, kun aiemmin lopputuloksen näki aina vasta jälkeenpäin tietokoneella.
Kaiken kaikkiaan EOS R7 on pätevä kamera moneen käyttöön. Noin 1600€ hankintahinnalla se on usean harrastajan saavutettavissa vrt. kalliimpiin R-sarjan kameroihin. EOS R7 pyrkii vastaamaan EOS 7D-sarjan suosioon, ja lukuun ottamatta RAW-sarjatilan epäterävien kuvien liian isoa osuutta, kamerasta ei ole negatiivista sanottavaa. Kameratestin mahdollistamisesta kiitokset Canon Suomelle.