Näyttelyt

15.06.2024

Luonnollinen yhteys -valokuvanäyttely / Outi Pihlajoki 25.6.-3.8.2024

Aika: 25.6.-3.8.2024
Paikka: Toijan Kivimakasiini, Toijantie 1425460 Kisko
Avoinna: ti-su klo 13-17, ei pääsymaksua

Luonnollinen yhteys – näyttelykokonaisuus on tutkielma taiteen, luonnon ja ihmisen välisestä yhteydestä ja hyvinvointia vahvistavista näkökulmista. Kuvillani tuon esiin paikkoja, tunnelmia ja hetkiä, jotka ovat vaikuttaneet voimallisesti yhteyden rakentumisen kokemuksiini ja näille kokemuksille herkistymisistä syntyviin ajatuksiin.

Hanke sai alkunsa, kun muutin pääkaupungista pieneen Varsinais-Suomalaiseen kylään upean luonnon keskelle reilu kuusi vuotta sitten. Kokemus luonnon läsnäolosta ja yhteydestä olla päivittäin osana luontoa vahvistui nopeasti ja voimallisesti palauttaen samalla yhteyden lapsuuden kokemuksiini. Kamera on kulkenut mukanani aina, ja valokuvaaminen on ollut luonnollinen osa ajatusteni, kokemusteni ja havaintojeni tarkastelua sekä erilaisten tunnelmien äärelle asettumista ja lumoutunutta hämmästelyä.

Valokuvataiteilijana katson luontoa arvostavasti, avoimesti, kuin odottaen kutsua yhteiseen vuorovaikutukseen. Kamera on minulle kuin toivottu hidaste, joka auttaa keskittymään juuri ympärillä olevaan. Se houkuttelee minut yksityiskohtien äärelle ja suuntaamaan katsettani niin valon ja varjon kuin tarkan ja epätarkankin rajapinnoille. Se on opettanut minua kiinnittämään huomiota ohikiitäviin hetkiin, joissa tiivistyy luonnon jatkuvassa muutoksessa olevan rytmin kauneus, herkkyys, mitä ei saavuta ilman oman rytmin hidastamista ja siitä seuraavaa aistien valpastumista.

Puilla on tärkeä ja hyvin luonnollinen rooli yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden kokemuksissani. Puut ovat vahvasti yksilöitä, jotka muistuttavat ajan kulumisesta, muutoksista, tärkeistä muistoista, rakkaudesta olemassa olevaan. Myös vesi sen eri olomuodoissaan lumoaa ja kiinnittää katseeni. Veden voima rauhoittaa ja samalla muistuttaa energiasta, elämää ylläpitävästä voimasta, joka synnyttää uutta ja luo uskoa myös yhteyteen ihmisten välillä. Yhteyteen, missä säilyy vapaus katsoa, kohdata, tulla kuulluksi, arvostaa, välittää, tutkia uteliaasti ja leikkisästi. Yhteyteen, missä luovuudella ja ilmaisun voimalla on mahdollisuus tuoda näkyväksi kauneutta ja merkitystä myös siellä, missä sitä ei aina lähtökohtaisesti nähdä.

Kiitän työskentelyni tukemisesta Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastoa ja Salon kaupunkia.

Tapahtuman ilmoitus Facebookissa

Näyttelyn esite