Luonnon eläimet ansaitsevat kotirauhan!
Kevät ja kesä ovat valokuvaajalle kiireistä aikaa. Muuttolinnut palaavat takaisin pitkän talven jälkeen, aloittavat kiihkeät soidinmenonsa ja lopulta hiljentyvät pesimään. Useat muutkin eläimet lisääntyvät keväällä. Eläinten poikaset vetävät valokuvaajia puoleensa magneetin lailla. Kukapa ei ihastuisi söpöihin ketun pentuihin tai pöllön poikasiin sosiaalisen median kanavissa.
Aina luonnossa liikkuessa on muistettava, että se on eläinten koti. Tunne vastuusi, äläkä kuvaa pesintää. Vilkkaan polun varteen tai mökkipihan pönttöihin asettuneet linnut voivat olla tottuneita ihmisiin. Aseta silti kuvatessa aina luonnon eläinten hyvinvointi etusijalle ja varmista emoille ruokintarauha. Jos sattumalta törmäät lintujen maastopoikasiin, poistu paikalta mahdollisimman nopeasti. Lintujen ja muiden eläinten pesimärauhan rikkominen on kielletty myös luonnonsuojelulailla.
Älä jaa paikkatietoja edes parhaalle kaverillesi
Vastuullinen valokuvaaja ymmärtää, että paikkatietojen jakaminen muille luonnossa liikkujille lisää häiriöitä pesän läheisyydessä. Kertomalla paikkatiedot muille vierailut pesän läheisyydessä lisääntyvät. Jos jokainen kuvaaja kertoo paikan, vaikka vain yhdelle, niin se on nopeasti kymmenien ihmisten tiedossa, ja riski pesinnän epäonnistumiseen kasvaa. Älä siis jaa pesivien eläinten paikkatietoja kenellekään.
Ehdoton rauha haudonta-aikana
Sosiaalinen media on monelle valokuvaajalle tärkeä paikka esitellä omia luontokuvia. Se lisää painetta reaaliaikaiseen kuvien ja videoiden julkaisuun. Se lisää myös muiden kuvaajien innostusta lähteä etsimään samoja eläimiä ja pesiä, mikä altistaa eläimet häiriöille. Julkaise kuvat vasta, kun poikaset ovat varmasti lähteneet pesästä, ja niin että tarkan paikan tunnistaminen on mahdotonta.
Tunne vastuusi
Oleellista on, että valokuvaaja tuntee kohteensa tarpeet ja käyttäytymisen tarkasti sekä huomioi oman toimintansa vaikutukset. Oikean tiedon jakaminen julkaisujen yhteydessä lisää tietoisuutta ja ymmärrystä myös muiden keskuudessa. Muista, että olet sosiaalisessa mediassa usein esikuva omille seuraajillesi.
Suomen Luonnonvalokuvaajien eettiset periaatteet: https://luontokuva.org/eettiset-saannot
Finnfoto ry
Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry
Suomen Ammattiluontokuvaajat SAL ry