Tiedotteet

01.06.2021

Meren muisti – Havets minne -valokuvateos Raimo Sundelinilta

Itämeren luotorikkain merialue, Suomen lounainen saaristo, on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus. Sen saarimäärä, vuodenaikojen moni-ilmeisyys ja rantojen kirjo ovat omaa luokkaansa. John Nurmisen Säätiön kaksikielinen uutuusteos Meren muisti – Havets minne on valokuvaaja Raimo Sundelinin elämäntyön, tuhansien saariretkien kuvallinen dokumentti. Sundelinin vuosikymmenten aikana taltioimat kuvat paljastavat, miten lounaisen saariston elämä ja luonnon monimuotoisuus ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Meren muisti – Havets minne avaa ikkunan luodoille ja rannoille sekä niiden kasvustoon ja eläimistöön, yksilöllisistä puista jäänreunan lintuihin. Raimo Sundelin on taltioinut kuviinsa myös ihmisen toimintaa menneiden aikojen jatulintarhoista ja kalamajoista nykypäivän vierasvenesatamiin. Teoksessa nähdään majakkasaaria ja vanhoja luotsitupia sekä merenkulun merkkejä kummeleista pookeihin. Kuvat ovat lähes kaikki ennen julkaisemattomia. Valokuvien tarinoita rikastuttavat Sundelinin runolliset tekstit lounaisen saaristoluonnon vuodenajoista ja ominaispiirteistä.

Ammattikuvaajana, majakka-aktiivina ja luonnon ystävänä tunnettu Sundelin on kuvannut saaristoa mitä erilaisimmissa olosuhteissa.

”Kirjaan on päätynyt otoksia muun muassa kahdenkymmenen kesän lomaretkiltä. Ne on tehty hitaalla uppoumarunkoisella veneellä yhdessä rakkaan puolisoni kanssa. Talviset kuvausmatkat on kuljettu hiihtäen, luistellen, kävellen tai pyöräillen. Pidemmille hiihtoretkille on menty hiljaisille jäille Ahvenanmaan ulkosaaristoon”, Sundelin kertoo.

RAIMO SUNDELIN on Suomen Majakkaseuran perustajajäsen sekä Suomen Luonnonvalokuvaajien ja Ammattiluonnonkuvaajien jäsen. Hänen kuvistaan on toimitettu useita saaristoaiheisia näyttelyitä, ja hän on toiminut valokuvaajana monissa luonnonvalokuvausta ja saaristoa käsittelevissä kirjoissa. Sundelin tunnetaan paikallisesti ja valtakunnallisesti saaristolintulaskijana ja hän on ollut mukana erilaisissa saariston suojeluhankkeissa. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana Sundelin on lähtenyt kuvausmatkoilleen saaristoon kotilaituristaan Raumalta.

Lue tiedote kokonaisuudessaan ePressi.comissa