Lehden artikkelit

06.09.2023

Nikon Z9 ja Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S – kinokoon unelmasetti lintukuvaajalle?

Testissä Nikonin lippulaivarunko Z9 ja Nikkor Z 800/6.3 -objektiivi

Nikon julkisti Z9:n, peilittömien digitaalisten järjestelmäkameroiden lippulaivansa lokakuussa 2021 ja saataville se tuli vielä saman vuoden lopulla. Niinpä tähän päivään mennessä Z9:stä on kertynyt paljon arvosteluja netin eri palstoille – enimmälti kameraa on hehkutettu vuolaasti, mutta mukaan mahtuu myös kriittisempiä arvioita. Kamera saavutti TIPA 2022 teknologiapalkinnon sarjassa ”Paras täysikennoinen ammattikamera” ja EISA 2022-2023 ”Vuoden kamera” -palkinnon. Nikon Z9:n hintaluokka on n. 6000€.

Z9 perustuu täysikokoiseen 45,7 megapikselin pinottuun kennoon ja Expeed 7 -suorittimeen. Kennon natiivi ISO-herkkyys on 64-25600, mutta on laajennettavissa ylöspäin +2EV eli 102400 vastaavalle tasolle. Z9:ssä on 493 tarkennuspistettä ja kohteentunnistus erikseen valittavilla tunnistuskohteilla (automaatti, ihmiset, eläimet, kulkuneuvot). Kamera tunnistaa linnuista ja eläimistä ruumiit ja silmät. Z9:ssä ei ole mekaanista suljinta lainkaan, vaan pelkästään elektroninen. Nikonin mukaan Z9:n nopea kennon luenta (sensor readout) poistaa elektronisille sulkimille tyypillisen, kuva-alan pystylinjoja vääristävän rolling shutter -efektin. Kuriositeettina Z9:ssä on valittavissa muutoin täysin äänettömälle elektroniselle sulkimelle laukaisun tehosteääni, mutta se on niin digitaalisen teennäinen, että syytä ottaa ensimmäisenä pois päältä (aivan kuten luontokuvausolosuhteissa oikeastaan kaikki muutkin kameran pimputukset).

Nikon Z9 kykenee täyden resoluution RAW-kuvilla 20 kuvan sekuntinopeuteen, jpg:tä kuvatessa maksiminopeus nousee 30 kuvaan sekunnissa. Merkityksellisempää on, että kameran puskuri on käytännössä pohjaton pakattua RAW:ta tai jpg:tä kuvatessa, ja pakkamattomia RAW-kuviakin puskuriin mahtuu liki 1000. Pienempiä 11 megapikselin jpg-kuvia voidaan tallentaa jopa 120k/s -taajuudella. Kuvien tallennus tapahtuu B-tyypin CFexpress-muistikorteille, ja korttipaikkoja on kamerassa kaksi. Z9:ssä on myös hyödyllinen esikuvausominaisuus, jossa laukaisua edeltävältä hetkeltä voidaan asetuksen mukaan tallentaa joko 0,3:n, 0,5:n tai 1 sekunnin ajan kuvia.

Z9:n etsimen tarkkuus on 3,69 miljoonaa kuvapistettä, ja vaikka resoluutio ei yllä markkinoiden parhaiden tasolle, niin tärkeänä ominaisuutena etsinkuva säilyy katkeamattomana sarjakuvauksessa. Kameran takanäyttö on 3,2-tuumainen ja tarkkuudeltaan 2,1 miljoonaa kuvapistettä. Kameran takanäyttö toimii näppärästi kosketuseleillä niin kuvatessa kuin valikoita selatessa. Takanäytön valikoiden käyttöliittymä on pystysuuntainen. Päävalikossa on 6 välilehteä ja lisäksi itse kustomoitava. Päävalikot ovat sinänsä loogisesti nimettyjä, mutta niiden alla on hieman heikommin jäsenneltynä niin paljon tavaraa, että jonkin tietyn asian tai asetuksen haku voi olla työlästä. Päävalikon välilehti ”Mukautetut asetukset” erilaisine aakkos- ja väri- ja numerokoodeineen ei tunnu kovin ammattilaistyökalumaiselta, mutta sisältää runsaasti kameran mukautusmahdollisuuksia.

Kameran muototekijä on peilittömien digitaalikameroiden maailmassa järkälemäinen integroituine pystykuvauskahvoineen. Siinä, missä miniatyyrimaisten peilittömien kameroiden kanssa on saanut tottua pieniin nappeihin ja sorminäppäryyden kehittämiseen, tuo Z9 hieman nostalgisestikin mieleen Nikonin peililliset DSLR-lippulaivakamerat. Kamera tuntuu kädessä raskaalta työkalulta, mutta suuresta koosta on myös hyötyä: kameraan on saatu runsaasti liitäntöjä, kuten mm. Ethernet-liitäntä ja monesta nykykamerasta puuttuva täysikokoinen HDMI. Kameran koon ja painon (akun ja muistikortin kanssa 1340g!) kääntöpuolena on sen raskas kannettavuus ja huonompi kuljetettavuus.
Jos Z9 on järkäle, niin Nikkor Z 800/6.3 on 800-millin objektiiviksi höyhensarjalainen: objektiivi painaa vain 2385g! Keveys ja kompaktius on Nikonin pätevän Phase Fresnel (PF) optiikkasuunnittelun ansiota. Optisen osaamisen ohella Nikon pistää parastaan PF-objektiivien hinnoittelussa: Z 800/6.3 hintaluokka on n. 7500€, mikä on sinänsä iso raha, mutta silti 12 500€ vähemmän kuin saman valmistajan F5.6-valovoimainen 800mm supertele. Fresnel-objektiiveilla on omat akilleen kantapäänsä: voimakkaissa vastavalotilanteissa niiden piirto voi olla vähemmän täydellistä, ja bokeh ei aivan niin kermaista kuin parhailla superteleillä. Saman kolikon kääntöpuolena on keveys, liikuteltavuus ja Nikonin kohdalla rahalle vastinetta -faktori.

Käytännössä Nikon Z9 ja Nikkor Z 800/6.3 toimivat pätevästi yhteen, mahdollistaen mm. 5,5 aukkoarvon kuvanvakautuksen. Rungon raskaudesta huolimatta yhdistelmä on mukavan kevyt maastokäytössä ja käsivaralta kuvattaessa. Z 800/6.3 tarkentaa eri etäisyyksille nopeasti, ja Z9 parina yhdistelmä tarkentaa kohteeseen pääsääntöisesti vaivatta: mutta testattuani kameraa ja objektiivia alkukesäisessä Tunturi-Lapissa suokukkoja kuvatessa, huomasin useaan otteeseen, että kohteentunnistus päällä kameran tarkennus hyppäsi taustaan eikä löytänyt lintua etualan suomättäältä. Automaatti myös pyöri jonkin verran suokukon kauluksen röyhelöissä eikä napannut silmiä aivan niin tehokkaasti kuin olisin toivonut. Kummatkin ongelmakohdat pystyi kiertämään mm. käyttämällä manuaalisesti valittavaa tarkennuspistettä, mutta pikaisella testisessiolla jäi tutkimatta, olisiko asetuksista ollut apua kohteentunnistuksen haasteisiin.

Pienenä detaljina Z 800/6.3:n vastavalosuoja on muovinen, eikä hiilikuituinen kuten valmistajan joissakin muissa superteleissä. Tämä voi vaikuttaa laadun tuntuun, mutta toisaalta muovisenakin vastavalosuoja napsahtaa skarpin kuuloisesti paikoilleen, ja saattaa myös olla maastossa kestävämpi kuin hiilikuituinen vastaava.

Kiitokset Rajala Pro Shopille Nikonin demolaitelainasta.