Tiedotteet

14.03.2024

Pirjo Lindfors

Olemme saaneet ikäviä uutisia Itä-Helsingin suunnalta!

Alueella on lapinpöllö ja kymmenittäin kuvaajia todennäköisesti nälkiintyneen linnun ympärillä. Tilanne tuli Eettisen toimikunnan tietoon eilen ja on ilmeisesti jatkunut jo muutaman päivän.

Valitettavasti tämä ei ole yksittäistapaus ja haluamme näin kevään kynnyksellä muistuttaa koko luontokuvausyhteisöä luontokuvauksen eettisistä periaatteista, sekä antaa toimintaohjeita vastaavien tilanteiden ehkäisemiseksi.

Suomen Luonnonvalokuvaajien Eettinen toimikunta ei voi hyväksyä nälkäpöllöjen ja muiden villien eläinten häirintää valokuvauksen vuoksi.

Kuvaajan on oltava tietoinen lajin käyttäytymisestä ja sen elossapysymisen edellytyksistä. Toimi aina vastuullisesti. Jos et ole varma onko läsnäolosi eläimelle haitallista, poistu aina paikalta.

Kun villieläin tai nälkäpöllö hakeutuu ihmisasutuksen lähelle, voidaan hyvällä syyllä epäillä, että sillä ei ole kaikki hyvin.  Silloin sen ympärillä parveilu ei kuulu vastuullisen, luontoa kunnioittavan kuvaajan toimintatapoihin.

Vastuullinen kuvaaja ei koskaan jaa eläinten paikkatietoja!

Jos osut paikalle vastaavaan tilanteeseen, voit puuttua asiaan, voit dokumentoida tilanteen sekä viimekädessä olla yhteydessä viranomaisiin.

Eläinsuojelulaki 14 § ”Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.”

Vastaavat ”massakuvaustilanteet” johtavat somealustojen täyttymiseen kyseessä olevan eläimen kuvista. Kannustamme koko yhteisöä ja eri someryhmien ylläpitäjiä valppauteen ja pohtimaan miten näiden kuvien julkaisuihin olisi parasta suhtautua, jotta tämänkaltainen toiminta ei lisääntyisi.

Kyse on niin yksittäisten kuvaajien kuin koko luontokuvausyhteisön maineesta. Sen säilyttämiseen tarvitaan meitä kaikkia. Perehdy SLV:n Eettisiin periaatteisiin sekä Suomen eläinsuojelulakiin. Varmista aina oman toimintasi vastuullisuus ja puutu tarvittaessa epäkohtiin.

Terveisin, Suomen Luonnonvalokuvaajien Eettinen Toimikunta

Eettiset ohjeet