Sigman kevyt maastotele
Testissä Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports
Nikon mylläsi muutama vuosi sitten maastokelpoisten eli repussa pitempiäkin taipaleita kulkevien superteleobjektiivien valikoimaa silloin mullistavalta tuntuneella Nikkor 500mm f/5.6E PF ED VR -objektiivilla. Tuon objektiivin ensimmäistä kertaa käsiin ottaessa luultavasti jokaisella kokeilijalla tuli spontaani huudahdus, ”voiko tämä olla näin pieni ja kevyt”. Sittemmin Nikon on tuupannut markkinoille lisää keveitä supertelejä ja kevennystalkoisiin ovat tahoillaan ja tavoillaan osallistuneet myös Canon ja Sony.
Sigman pitkien putkien syömähampaana on jo vuosien ajan ollut 150-600-milliset supertelezoomit (ja sittemmin myös 60-600 mm), jotka ovat tarjonneet ulottuvuutta ja kohtuullista optista suorituskykyä suhteessa edulliseen hintaan. Zoom-objektiivi on tunnetusti aina jonkinasteinen kuvanlaadullinen kompromissi verrattuna kiinteäpolttoväliseen objektiiviin, vaikka se monikäyttöisyydessä vastaavasti kiinteäpolttovälistä edellä onkin.
Sigma julkaisi kuluvan vuoden helmikuussa f/5.6-valovoimaisen 500-millisen supertelen, joka on vielä liki 100 grammaa Nikonin edellä mainittua kevyempi (1370g vs. 1460g). Sigman objektiiviuutuus on suunniteltu peilittömille kameroille, ja saatavilla Sonyn E ja Leican L-bajoneteille. Canon- ja Nikon-kuvaajat joutuvat siten edelleen odottelemaan Sigman laajempia päänavauksia RF- ja Z-bajoneteille. Sigman 500-millinen on kooltaan 107,6 x 234,6 mm, eli on yhtä vaikuttavasti kompakti kuin on kevytkin. Objektiivissa on 95 mm:n suodinkierre ja Arca-Swiss-yhteensopiva jalka. Objektiivia jalustapannasta kiertäessä se loksahtaa sujuvasti vaaka- ja pystyasentoihin lovien avulla. Objektiivi on rakenteeltaan pääasiassa teknistä komposiittimuovia, ja se on sääsuojattu pölyä ja roiskeita vastaan. Objektiivi tuntuu tukevalta, painikkeet napakoilta ja tarkennuskehä liikkuu sujuvan vaimennetusti. Muovinen vastavalosuoja on niin ikään jämäkkä ja kiinnittyy kiristysruuvilla, joka tuntuu superteleissä aina laadukkaammalta ratkaisulta kuin kiertämällä kiinnittyvät. Mekaanisesti Sigman 500-millinen on vakuuttava tuote.
Sigma on tuupannut tuoreeseen 500-milliseen reippaasti painikkeita ja toimintoja: tavanomaisten automaattitarkennuksen, tarkennusetäisyyden rajoituksen ja kuvanvakaajan asetusten ohella objektiivissa on 3 kustomoitavaa AFL-painiketta, kustomoitavien moodien kytkentäpainike, himmentimen säätökehä ja sille klikkien katkaisin sekä lukko. Painikkeiden sijoittelu objektiivissa on pääasiassa intuitiivista, mutta vaatii lihasmuistin suhteen jonkin verran rutinoitumista – kokeilujaksolla piti välillä vilkaista, mikä painike tai kytkin se onkaan, jota on hakemassa. Objektiivi tarkentaa uudella HLA-lineaarimoottorilla äänettömästi ja nopeasti – tarkennusnopeudessa Sigma on astunut reippaan harppauksen eteenpäin, vaikka tarkennus ei ehkä edelleenkään ole aivan niin nopea kuin vaikkapa Canonin tai Sonyn kaikkein vikkelimmät. Tarkennusnopeus kestää kuitenkin hyvin vertailua. Optisen laadun takeena on 3 SLD- ja 2 FLD-elementtiä dispersiota vähentämässä. Sigma kertoo käyttävänsä objektiivissa refraktiivisia linssejä, joiden ansiosta vastavalotilanteissa kontrasti säilyy hyvänä ja heijastumat poissa. OS-kuvanvakaajasta on käytössä parannettu OS2-algoritmi, joka Sigman mukaan mahdollistaa 5 valotusaskeleen vakautustehon.
Sigman uusi 500-millinen tarjoaa Sonyn ja Leican bajoneteille samaan polttoväliin kykeneviä zoom-objektiiveja parempaa optista suorituskykyä ja parempaa valovoimaa. Huippuluokan superteleille ominaisesti optinen suorituskyky on parhaimmillaan suurimmasta aukosta alkaen, eli kuvanlaadullisesti himmentämiselle ei ole tarvetta. Objektiivi on terävä keskeltä reunoille, ja aberraatiot on hyvin korjattu. Vaikka 500 mm f/5.6 onkin eittämättä kompromissi verrattuna f/4-valovoimaisiin, joita esimerkiksi Canonilla ja Nikonilla on valikoimassaan, niin Sigman hinta (hintaluokka n. 3300€) on vain murto-osa valovoimaisemmista 500-millisistä – ja Sigma on niitä merkittävästi kevyempi ja kompaktimpi. Toisaalta useat supertelezoomit ovat 500 mm kohdalla joko f/6.3 – f/7.1-valovoimaisia, jolloin Sigman f/5.6 toimii niitä paremmin heikommassa valossa ja liikkeen pysäytyksessä, sekä omaa myös pienen edun kohteen irrottamisessa taustastaan.
Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports -objektiivilla ja Sonyn kameroilla on huomattava, että sarjakuvauksen suorituskyky on rajoitettu 15 ruutuun sekunnissa – tämä on Sonyn ratkaisu kaikkien kolmansien osapuolten objektiivien kohdalla. Sigman 1.4X ja 2X -telejatkeet ovat niin ikään 500-millisen kanssa yhteensopivia vain L-bajonetin rungoilla.
Kiitokset Sigma Imaging Nordicille testin mahdollistamisesta.