Tapahtumat

03.11.2023

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi Vuoden Luontokuva 2023 -kilpailun suojelijana. Hän lähetti tervehdyksensä Bio Rexissä pidettyyn gaalatilaisuuteen

Hyvä gaalayleisö, arvoisat luontokuvaajat,

Kirjailija ja yhteiskuntafilosofi Henry Thoreau on eräässä tekstissään kirjoittanut seuraavasti:

”Jokaisella säällä – ja olipa sitten päivä tai yö
olen halunnut kiihkeästi käyttää hyväkseni kulumassa olevan hetken

ja olen myös merkinnyt sen muistiin sauvaani;

olen halunnut seisoa kahden ikuisuuden,
menneisyyden ja nykyisyyden rajaviivalla,
jonka nykyhetki muodostaa;

ja olen halunnut seistä siinä
varpaillani.”

Minusta nämä säkeet kuvaavat osuvasti luontokuvaamisen syvintä olemusta. Omistautumista kuvaamiselle säästä tai vuorokaudenajasta riippumatta. Hetkeen kiinnittymistä ja havaintojen muistiin merkitsemistä ikuistamalla ne valokuviksi. Ohitsekiitävien tilanteiden tallentamista, jossa kuvaajan kaikki aistit toimivat äärimmilleen viritettyinä, keskittyen tapahtumiin silmänräpäyksittäisellä ajoituksella ja hienovaraisella herkkyydellä.

Tänään tässä gaalaillassa on esillä huikea, edustava joukko juuri näitä thoreaulaisittain ikuistettuja väririkkaita hetkiä Suomen luonnon ihmeiden ääreltä.

Vuoden Luontokuva on maamme merkittävin ja koko Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma, jossa jo 80-luvun alusta lähtien on innostettu tuhansia ja yhä tuhansia valokuvauksen harrastajia jalkautumaan maastoon. Kuluneina vuosikymmeninä tapahtuman kautta on tuotettu valtava määrä kuvamateriaalia, jossa luontoa on dokumentoitu laaja-alaisesti kerryttäen samalla arvokasta tietoa eri lajien ja luontotyyppien ominaisuuksista.

Vuoden Luontokuva ei ole ainoastaan valokuvaamiskilpailu, se on myös tapa tuoda näkyväksi luonnon monimuotoisuutta, jonka vaalimiseksi tässä ilmastonmuutoksen ja luontokadon ajassa on tehtävä kaikki mahdollinen. Luontokuvaan voi parhaimmillaan sisältyä katsojalleen jopa koko elämänkatsomukseen vaikuttava efekti; elämyksellinen viesti, joka herättelee oivaltamaan kaiken elämän ainutkertaisuuden ja luonnonsuojelun välttämättömyyden.

Hyvä gaalayleisö, tänä iltana jokainen Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistunut ansaitsisi oman tunnustuksensa, sillä jokainen valokuva on uniikki ja kertoo oman merkityksellisen tarinansa osana Suomen luonnon tapahtumien suurta virtaa. Kilpailun suojelijana haluankin mitä lämpimimmin kiittää kaikkia osallistujia panoksestanne tämän vuoden kilpailun muodostumisessa korkeatasoiseksi ja moniääniseksi. Parhaat kiitokset kuuluvat myös kilpailun järjestäjälle Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:lle, jonka ansiosta maassamme voidaan vuosittain nauttia upeasta, toinen toistaan lumoavimpien luontokuvien kavalkadista.

Näillä sanoin toivotan Teille kaikille mitä antoisinta gaalailtaa sekä hyvää kuvausonnea myös tuleviin seikkailuihinne Suomen luonnon mailla ja maisemilla. Kiitos!

JENNI HAUKIO